În ziua aniversării naşterii, respectiv comemorării decesului principelui Bethlen Gábor, colegiul din Aiud care îi poartă numele a lansat, luni, anul aniversar care marchează împlinirea a 400 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În cadrul evenimentului, în curtea Colegiului Bethlen Gábor din Aiud a fost amplasat un mesh pe care se regăseşte o fotografie aeriană a impozantului complex de clădiri, anul înfiinţării (1622) şi anul împlinirii a 400 de ani (2022), respectiv motto-ul “Principe, fundaţia rezistă!”. Meshul a fost montat pe un perete pe care se mai regăseşte stema colegiului şi stema eparhiei.

În discursul pe care l-a susţinut la eveniment, Helga Lőrincz, viceprimarul oraşului Aiud, a subliniat că Bethlen Gábor a realizat cât de importantă este educaţia în limba maternă şi a înfiinţat un colegiu în timpul unor războaie, un colegiu care mai păstrează spiritul fondatorului său chiar şi astăzi, în timpul pandemiei. A exemplificat esenţa acestui spirit citând ceva ce afirmase pe vremuri principele, o frază care a devenit extrem de cunoscută: “Nu întotdeauna se poate face ceea ce este necesar, dar întotdeauna este necesar să se facă ceea ce se poate face”.

Oana Badea, primarul Aiudului, a amintit că ea însăşi a urmat grădiniţa într-unul din clădirile colegiului, iar mama sa a predat limba română la şcoală. De aceea, spiritul locului îl cunoaşte încă din copilărie. Şi-a exprimat speranţa că importanta colegiului va fi cunoscută şi înţeleasă şi de către localnicii care nu au astfel de amintiri personale în legătură cu instituţia.

Ildikó Szőcs, directorul şcolii, a spus că motto-ul trecut pe mesh reprezintă o adaptare a unor versuri scrise de poetul Áprily Lajos, care a fost, pe vremuri, profesor al şcolii. În versurile originale, poetul a vorbit despre fundaţie la timpul trecut.

“Am venit să raportăm că fundaţia rezistă, şi că se poate construi pe ea. (…) Atunci când este necesar, putem fi cu toţii împreună, gând la gând, inimă la inimă, pentru ca acest colegiu să aibă un viitor demn de trecutul său”, a spus directorul.

Ildikó Szőcs a declarat, pentru MTI, că în timpul anului aniversar se va organiza o sesiune ştiinţifică, o conferinţă şi o întâlnire între absolvenţii şcolii. Evenimentul principal este programat să aibă loc în septembrie 2022.

Iniţial, principele Bethlen Gábor a fondat această şcoală la Alba Iulia, în 1622, însă peste aproape o jumătate de secol mai târziu, după invazia tătarilor, ea a fost mutată la Aiud. Clădirile şcolii au fost distruse şi reconstruite de mai multe ori. Actualul complex de clădiri datează din secolul al XIX-lea şi a putut fi reabilitat după ce Biserica Reformată – care a recuperat edificiile naţionalizate – a ajuns la un acord cu autorităţile locale. Biserica a renunţat la încasarea chiriei pentru o perioadă de 25 de ani, iar oraşul a obţinut fonduri UE pentru renovarea completă a complexului de clădiri. Lucrările de renovare extraordinare s-au încheiat în 2016.

Colegiul reprezintă cea mai importantă instituţie a comunităţii maghiare din Aiud. În orăşelul de 16.600 de locuitori, la recensământul din 2011, 15,8% din populaţie s-a declarat a fi de etnie maghiară.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania