27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ARADBenone Sinulescu va fi înmormântat astăzi, cu onoruri militare, la Arad

Benone Sinulescu va fi înmormântat astăzi, cu onoruri militare, la Arad

Publicat în

spot_img
spot_img

Moartea îndrăgitului artist de muzică populară Benone Sinulescu a întristat o țară întreagă. Decesul a survenit în 18 noiembrie, iar astăzi trupul fără viață al artistului – depus la o casă mortuară – a fost ridicat și transportat către Filarmonica din Arad. Cei care l-au îndrăgit îi vor putea aduce acolo un ultim omagiu. După orele prânzului se va pleca spre cimitirul Eternitatea din Arad, acolo unde va fi înmormântat. Soția artistului a precizat că acesta va fi înmormântat cu onoruri militare pentru că a primit cea mai înaltă distincție din partea fostului președinte Ion Iliescu, în urmă cu mulți ani.

Cântăreţul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea buzoiană Siriu. În copilărie, artistul se urca în copac pentru a-l vedea lumea şi începea să cânte, dar îi plăcea şi să inventeze cântece.

Benone Sinulescu a făcut parte din corul bisericii, unde cânta la Denii şi la Prohod. După ce a terminat şcoala elementară din Siriu, tânărul cântăreț a devenit solistul şcolii din Pleşcoi şi dirijorul corului. La vârsta de 12-13 ani, Benone avea deja un repertoriu vast şi cunoştea şi cântecele unor artişti precum Ioana Radu, Maria Tănase şi Maria Lătăreţu.

În timp ce urma cursurile Şcolii Medii Tehnice din Buzău, mergea să cânte la staţia de amplificare a oraşului. După absolvire, a mers la Bucureşti, unde a dat examen la Şcoala Specială de Muzică, dar nu a reuşit să intre de prima dată. Ulterior, a încercat din nou şi a fost luat în clasa Elisabetei Moldoveanu, profesoară de canto.

În 1956, la vârsta de 18 ani, a înregistrat la radio piesele: “Străina mamei, străină”, “La Lenuţa sub cerdac” şi “În munţii Buzăului”. Au urmat concerte în ţară şi în străinătate, cele mai mari succese înregistrându-le cu ansamblul “Ciocârlia”. Împreună cu acesta, a susţinut turnee la Moscova, la Kiev, precum şi pe muntele Găina, în faţa a peste 150.000 de persoane.

Mai târziu, obţine un angajament în orchestra “Barbu Lăutaru” a Filarmonicii de Stat “George Enescu”, perioadă în care le-a avut colege de scenă pe Maria Lătăreţu, Maria Tănase, Ioana Radu, Lucreţia Ciobanu, Ion Cristoreanu, etc.

Ulterior, Benone a creat, împreună cu Irina Loghin, dialogul muzical în folclorul românesc. Dintre acestea, au avut mare succes: “Azi e nor, mâine-i senin”, “Cine bate seara la fereastra mea”, “Dă-mi, mândruţo, gura ta”, etc.

“Nea Beni”, aşa cum i se mai spunea, a cântat şi în faţa unor preşedinţi de stat, precum Hruşciov, Brejnev, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu şi alţii.

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel

Noroc cu seceta! Autoritățile au văzut că podul peste Mureş de la Săvârşin este foarte degradat, după ce nivelul apei a scăzut

Autorităţile au descoperit degradări la podul peste râul Mureş de la Săvârşin, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, fiind impuse unele restricţii de tonaj pentru vehicule.

Symphonic Experience, un eveniment inedit în Arad

Muzica clasica, jazz, rock, electronica, etno-funk si slagare renumite vor fuziona in aceasta vara cu orchestre simfonice live si voci spectaculoase. Prima editie a Symphonic Experience se va desfasura timp de trei zile in Arad, intre 19 si 21 august.