fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂ7 monumente istorice din Reșița, reabilitate cu fonduri de la Institutul Național...

7 monumente istorice din Reșița, reabilitate cu fonduri de la Institutul Național al Patrimoniului

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu ocazia împlinirii a „250 de ani de industrie siderurgică”, Institutul National al Patrimoniului a atribuit Municipiului Reşiţa, prin Timbrul Monumentelor Istorice. Granturile în valoare de 100.000 lei/obiectiv sunt dedicate lucrărilor de întreţinere şi reparaţii a monumentelor istorice, destinat unui număr de 7 clădiri aflate în arealul municipiului.

Monumentele pentru care s-a obținut finanțare sunt Biserica Ortodoxă „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” Câlnic, monument categoria B, an datare – 1799; Biserica Evanghelică Reşiţa, monument categoria B, an datare – 1901; Biserica Maria Zăpezii, monument categoria B, an datare – 1848; Sinagoga, monument categoria B, an datare – 1907; Palatul Cultural, monument categoria B, an datare – 1928; Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, monument categoria B, an datare – 1875-1900; una dintre cele 2 „Case Blăjiţa”, amplasate în Reşiţa Română, monument categoria B, an datare – 1903.

Lucrările de modernizare includ lucrări de refacere a integrităţii şi funcţionalităţii sistemelor de acoperire şi a sistemelor de colectare şi evacuare ape pluviale; lucrări de reparaţii și refaceri ale finisajelor exterioare; lucrări de reparaţii/înlocuiri la tâmplăriile exterioare –uşi, porţi, ferestre, vitrine, obloane; instalarea de elemente de semnalizare/iluminat arhitectural.

În acest moment, lucrările sunt în curs de execuţie, termenul de finalizare al acestora fiind 10 decembrie 2021. Este pentru prima dată când la Reşiţa se derulează acest tip de investiţie, finanțarea obținută prin INP având rolul de a conştientiza utilizatorii sau deținătorii de clădiri monument față de întreţinerea și punerea în valoare a acestora.

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.