Prefectura Bistriţa-Năsăud a anunţat încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Silivaşu de Câmpie al lui Ioan Tiberiu Cămărăşan. În 2018, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că primarul este în conflict de interese administrativ, iar decizia a rămas definitivă prin sentinţă a instanţei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”În data de 19.11.2021, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud a emis ordinul nr. 266/19.11.2021, prin care se constată încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Silivaşu de Câmpie al domnului Ioan Tiberiu Cămărăşan. Agenţia Naţională de Integritate, care desfăşoară exclusiv activitatea administrativă de evaluare a intereselor şi a incompatibilităţilor pentru persoanele prevăzute de lege, a comunicat Instituţiei Prefectului – Judeţul Bistriţa-Năsăud faptul că Raportul de Evaluare privindu-l pe domnul Cămărăşan Ioan Tiberiu, Primar al comunei Silivaşu de Câmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud prin care s-a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, a rămas definitiv prin Decizia nr. 5030/2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a transmis Prefectura Bistriţa-Năsăud.   

Potrivit instituţiei, prin art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010 se instituie sancţiunea decăderii din dreptul persoanei eliberate sau destituite din funcţie (ca urmare a săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de lege sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate) de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr. 176/2010 o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.   

”Constatarea încetării mandatului înainte de termen nu constituie doar o sancţiune aplicată unei persoane ce deţine o funcţie de demnitate publică, în speţă primarului, pentru săvârşirea unei fapte ilicite (conflict de interese), sancţiune care  s-ar raporta strict la fapta săvârşită şi la data săvârşirii ei, ci şi o decădere şi o interdicţie aplicate din considerente de asigurare a integrităţii şi transparenţei în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi prevenirea corupţiei constituţionale. În limitele de competenţă stabilite de Codul administrativ (OUG 57/2019) şi legea 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare, prefectul are obligaţia să procedeze la emiterea ordinului prin care se constată încetarea mandatului, cu respectarea condiţiilor de formă şi de fond prevăzute de Codul administrativ”, a mai transmis Prefectura.   

În februarie 2018, ANI anunţa că a constatat un conflict de interese de natură administrativă în ceea ce-l priveşte pe Ioan Tiberiu Cămărăşan.   ”A semnat patru contracte de închiriere şi patru acte adiţionale privind închirierea unor suprafeţe de pajişti aflate în domeniul public al comunei Silivaşu de Câmpie, încheiate între unitatea administrativ teritorială şi tatăl, fratele persoanei evaluate, Camarasan I. Anicuta Întreprindere Familială (în cadrul căreia persoana evaluată deţinea, la acea dată, calitatea de membru întreprindere familială, iar soţia acestuia calitatea de reprezentant întreprindere familială) şi Cornea E. Avram Persoană Fizică Autorizată (în cadrul căreia cumnatul persoanei evaluate deţinea, la acea dată, calitatea de persoană fizică autorizată)”, a transmis atunci ANI.   

Instituţia precizat că persoana evaluată a avut, astfel, un interes personal în semnarea acestor acte.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania