Anul acesta se împlinesc șapte decenii de existență a Muzeului de Artă din Cluj. Înființat în 1951, muzeul a devenit parte integrantă a peisajului cultural clujean și transilvănean. Expoziția „#Șaptezeci” dorește să aducă în fața publicului lucrări ale unor artiști care, de-a lungul timpului, au participat la viața și evoluția muzeului, fiind figuri emblematice ale artei clujene.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Expoziția cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca este deschisă publicului între 24 noiembrie 2021 și 9 ianuarie 2022. Curatorul expoziției este Iakob Attila. Desigur, lista artiștilor expuși cu ocazia acestei expoziții festive nu este una exhaustivă, deoarece viața artistică clujeană și Școala de la Cluj reprezintă un fenomen care nu poate fi sumarizat într-o singură expoziție.

Pe lângă deschiderea de mâine a expoziției aniversare#Șaptezeci, muzeul clujean își așteaptă vizitatorii și la o expoziție de fotografii etnografice de premiu.

Prestigiosul Concurs naţional „FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC” își deschide porțile pentru expoziția celei de-a XVIII-a ediții, începând de miercuri, 24 noiembrie 2021, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Proiectul este derulat anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT Cluj), instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și Asociația ArtImage.

Peste 250 fotografii etnografice, selectate în urma jurizării, sunt prezentate publicului atât în expoziția fizică de pe simeze cât și în proiecțiile care vor rula pe un ecran în toată această perioadă. Imagini alb-negru și color, dar și reproduceri după fotografia veche, sunt realizate de 50 de artiști fotografi sau entități din România, Serbia și Polonia.

Competiția s-a desfășurat pe patru secțiuni principale: fotografie de autor cu temă liberă etnografică alb/negru și color, secțiunea de fotografie cu tema „Fântâna, sursă de apă și simbol sacru” și secțiunea de reproducere după fotografie veche. Sunt expuse, bineînțeles, și cele 11 fotografii laureate ale ediției.

Aratul tradițional cu ajutorul plugului, păstoritul, olăritul, claca la coasă sau Fărșangul sunt doar câteva din obiceiurile comunităților sătești de români, maghiari, secui, ceangăi și sași din România care alcătuiesc tabloul unui sat care își mai păstrează unele tradiții sau face eforturi să le reînvie. Pasionați de fotografie și de satul românesc deopotrivă, autorii au continuat să colinde meleagurile țării chiar și această perioadă dificilă, astfel că multe dintre imagini sunt realizate în ultimii doi ani.

Expoziția stă la dispoziția publicului în perioada 24 noiembrie -5 decembrie 2021, accesul în Muzeul de Artă având loc cu respectarea regulilor privind prevenirea infectării cu noul coronavirus.

Concursul naţional „Fotografia – Document Etnografic” (F-DE) este nucleul proiectului clujean de amploare cu același nume și urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei etnografice. Până acum, proiectul a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și străinătate: Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.