25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALConferința de Toamnă a AOSR: un cadru al cercetării sub semnul excelenței

Conferința de Toamnă a AOSR: un cadru al cercetării sub semnul excelenței

Publicat în

spot_img
spot_img

În perioada 18-20 noiembrie 2021, a avut loc Conferinţa Ştiinţifică Naţională de Toamnă a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Evenimentul face parte, alături de Conferinţa de Primăvară, din tradiţia instituţiei, o manifestare de marcă a mediului ştiinţific şi academic din România.

Ediţia din acest an, desfăşurată sub genericul „Tradiţii şi Progrese în Ştiinţa Românească”, s-a bucurat de o largă participare, întrunind, în calitate de autori şi comunicatori, profesori, cercetători, oameni de ştiinţă şi cultură din cadrul AOSR şi din alte medii ştiinţifice.

Un aspect notabil îl constituie participarea la manifestare a cercetătorilor tineri, unii dintre ei doctoranzi, în varii domenii ale cercetării şi cunoaşterii, ceea ce atestă deschiderea specială a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România faţă de tineri, susţinerea programatică a noilor generaţii de oameni de ştiinţă.

Participarea pe secţiuni a însumat 230 de lucrări ştiinţifice, acoperind o diversitate de domenii şi teme, atât din arii fundamentale, cât şi din zone de avangardă ale cercetării, în abordări interdisciplinare şi transdisciplinare, în noile paradigme ale cunoaşterii. De remarcat faptul că, printre autori şi comunicatori, s-au numărat personalităţi de prestigiu ale ştiinţei şi cercetării româneşti.

Conferinţa recent încheiată, ca şi celelalte de până acum, pledează pentru calitatea cercetării desfăşurate în instituţia noastră, pentru nivelul ei ridicat, competitiv la nivel european şi internaţional, pentru potenţialul ştiinţific şi academic al AOSR. Toate acestea sunt confirmate, de altfel, în mod obiectiv prin situarea constantă a Academiei noastre pe locuri onorante în clasamente ştiinţifice internaţionale de prestigiu, precum Scimago Elsevier. Regretăm acele măsuri arbitrare şi injuste, lansate în spaţiul public şi în unele medii politice, care au lovit şi lovesc în continuare în instituţia noastră. AOSR îşi continuă activitatea pe linia calităţii şi excelenţei, imprimată de fondatorii ei, savanţi şi mari personalităţi ale ştiinţei şi cercetării româneşti, în anul 1935 şi după aceea. Suntem o instituţie academică importantă a României, cu o istorie şi o tradiţie care nu pot fi contestate şi cu atât mai puţin anulate. Vrem ca instituţia noastră să fie respectată pentru ceea ce este, pentru calitatea şi valoarea activităţii sale, pe care le probează prin manifestările, activităţile şi proiectele sale ştiinţifice”, a spus Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România.

Conferinţa Ştiinţifică de Toamnă a AOSR a fost organizată, în raport direct cu secţiile instituţiei: Secţiunea Ştiinţe Tehnice, Secţiunea Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei, Secţiunea Biologie, Secţiunea Medicină, Secţiunea Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Secţiunea Ştiinţe Exacte: Matematică şi Geodinamică, Secţiunea Ştiinţe Fizice, Secţiunea Filosofie, Teologie şi Psihologie, Secţiunea Ştiinţe Istorice şi Arheologice, Secţiunea Ştiinţe Chimice, Secţiunea Ştiinţe Militare.

Programul Conferinţei, titlurile şi abstractele comunicărilor pot fi consultate aici.

Articole recente

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Noroc cu seceta! Autoritățile au văzut că podul peste Mureş de la Săvârşin este foarte degradat, după ce nivelul apei a scăzut

Autorităţile au descoperit degradări la podul peste râul Mureş de la Săvârşin, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, fiind impuse unele restricţii de tonaj pentru vehicule.

CJ Timiș a lansat harta traseelor turistice din judeţ

Alin Nica, a declarat că este pentru prima dată când judeţul are o astfel de hartă, cu rute deja verificate, care conectează obiective turistice cu elemente de gastronomie şi posibilităţi de agrement şi de cazare.

Mai multe articole de același fel

Aeroportul Internaţional Timişoara, pe cale să devină un puternic nod comercial regional european

Reprezentanţii Abu Dhabi Ports Group din Emiratele Arabe Unite şi ai ADQ Abu Dhabi au discutat cu oficiali români despre concretizarea unui parteneriat care ar transforma aeroportul timișorean într-un puternic nod comercial regional european, conectat la reţelele naţionale şi internaţionale de transport feroviar şi rutier.

Stoltenberg: Europa se află în cel mai periculos moment al său de după cel de-al Doilea Război Mondial

„Nu trebuie să ne speriem şi nici să exagerăm, dar trebuie să înţelegem clar că ne aflăm în cea mai periculoasă situaţie în care a fost Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat șeful NATO