13.7 C
Cluj-Napoca

PiXELVANYA – sau cum promovăm Transilvania cu ajutorul NFT

Publicat:

Așa după cum Știrile Transilvaniei scria recent, NFT a fost ales cuvântul anului de către cei de la Collins Dictionary, britanicii arătând că utilizarea abrevierii NFT – activ digital unic, care nu poate fi replicat, cunoscut sub numele de jeton nefungibil (non-fungible token) – a crescut în utilizare cu mai mult de 11.000% în 2021. Mai pe scurt, toată lumea vorbește despre NFT în acest an, așa că nici noi nu puteam sta deoparte.

Proiectul PiXELVANYA a apărut din dorința de a face ceva concret pentru promovarea Transilvaniei, acest spațiu în care melanjul de confesiuni religioase, de etnii, de obiceiuri și tradiții, a creat frumuseți extraordinare. Reperele arhitecturale transilvane cum sunt conacele, bisericile fortificate, castelele sau orașele medievale păstrate atât de bine, arată oricui vrea să vadă că aici – de mai bine de 1000 de ani – s-a creat ceva unic.

Ei bine, noi știm că Transilvania e frumoasă, știm că este acea parte din țară care atrage turiști, dar ne-am spus că merită să facem mai mult decât să scriem despre locurile și oamenii locului. Am vrut să ne adresăm noilor generații, acelora care astăzi trăiesc în lumea digitală și care investesc timp în a găsi cele mai interesante lucruri, cele mai cool destinații de călătorie – virtuală sau nu – cei care astăzi știu că poți fi parte în ceva inedit, dacă știi unde să cauți.

Proiectul nostru este despre artă și vorbim aici despre genul ”pixelart”, ceva cunoscut și apreciat de generațiile tinere. Dar proiectul nostru este și despre ”fantasy” și despre videogames și despre filme artistice văzute de milioane de oameni.

Știrile Transilvaniei are ca partener în proiectul PiXELVANYA pe unul dintre cei mai promițători creatori de pixelart din țară. La doar 16 ani, Paul-Sebastian Lazăr este elev la un liceu de artă, iar ceea ce a creat este o serie de 10 opere pixelart în care repere arhitectonice emblematice ale Transilvaniei au fost mixate cu imagini care amintesc de jocurile video, de personaje din filme fantasy sau de eroi cunoscuți din benzile desenate. A ieșit un melanj unic, inedit și foarte interesant. Aceste creații artistice au fost preluate de echipa Știrile Transilvaniei și transformate în NFT-uri, iar ceea ce a ieșit se poate admira aici: https://opensea.io/collection/pixelvanya.


Dincolo de prezentarea online, sperăm ca în perioada următoare să reușim organizarea unor expoziții în țară, dar și în galerii din străinătate, demers pe care îl vedem ca fiind unul prin care acest tip de artă să fie mai bine perceput și apreciat, dar – mai ales – să ajute în mod concret la promovarea Transilvaniei.

Dacă ideea noastră vi se pare interesantă, vă așteptăm comentariile chiar aici, la finalul acestui articol de presă.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img