fbpx
spot_img
14.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂFestivalul „Hoinar” de la Brașov va fi deschis cu un maraton de...

Festivalul „Hoinar” de la Brașov va fi deschis cu un maraton de pian – trei concerte interpretate în aceeași seară și două piane pe scenă

Publicat în

spot_img
spot_img

Festivalul „Hoinar” se deschide pe 2 decembrie, de la ora 19, la Filarmonica din Brașov, cu un spectaculos tur de forță ce include un concert pentru două piane în primă audiție românească. „Muzică clasică așa cum nu ați mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz” – este invitația pe care Festivalul Hoinar 2021 o lansează publicului între 2 și 14 decembrie, la Brașov și la București. Biletele pentru concert sunt puse în vânzare online pe www.bilet.ro, precum și la casieria Filarmonicii Brașov, prețul unui bilet fiind de 40 lei.

Joi seară, pe 2 decembrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Patria a Filarmonicii din Brașov vor urca doi dintre cei mai talentați pianiști de origine română aclamați internațional pentru a deschide ediția 2021 a Festivalului Hoinar. Daria Ioana Tudor – lector la celebra Universität der Künste din Berlin, cu o carieră internațională pe scenele din Germania, Austria sau Statele Unite ale Americii – și Florian Mitrea, profesor la renumita Academie Regală din Londra, aclamat pe scena legendarei Carnegie Hall din New York aduc publicului un maraton cu trei concerte pentru pian de Beethoven, Bartok și Liszt în aceeași seară, pe aceeași scenă.

Pianista Daria Ioana Tudor

Sub bagheta dirijorului Daniel Enășescu și alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Brașov, muzica propune o călătorie La porțile viitorului”: ascultătorii sunt invitați să treacă de la un concert pentru pian la altul, pornind de la Beethoven, cel care a emancipat pianul ca instrument de anvergură, ajungând la Dublul concert de Bartok, lucrare ce pune în parteneriat pentru prima dată în istorie doi pianiști, doi percuționiști, și o întreagă orchestră simfonică, și terminând cu Concertul în Mi bemol major de Liszt, piesă de avangardă care a revoluționat relația pian-orchestră și care împinge limitele tonalității la extreme, cu intensitate maximă.

„Concertul dublu de Bartok pentru două piane, percuție și orchestră este cântat în România pentru prima dată. Celor 176 de clapte ale celor două piane, puse coadă în coadă, li se alătură o întreagă muniție de instrumente de percuție – timpani, tobă bas, gong, trianglu, xilofon, și multe altele. Împreună cu dirijorul și orchestra, se pornește o muzică total nemaiauzită, aproape cinematografică în capacitatea ei de a evoca imagini prin sunet!”, spune Pianistul Florian Mitrea. 

Programul complet 

Concertul Nr.1 pentru pian și orchestră în Do Major de Ludwig van Beethoven –  solistă Daria Ioana Tudor (40 de minute)

Concert pentru două piane, percuție si orchestră de Bela Bartok – soliști pianiștii Daria Ioana Tudor și Florian Mitrea, și percuționiștii Ovidiu Nauncef și Gabriel Barani (30 de minute)

Concertul Nr 1. pentru pian si orchestră în Mi-bemol major, de Franz Liszt  (20 de minute)

Biletele pentru concertul care deschide Festivalul Hoinar 2021  sunt puse în vânzare online pe www.bilet.ro, precum și la casieria Filarmonicii Brașov, prețul unui bilet fiind de 40 lei.

Evenimentele din cadrul Festivalului Hoinar 2021 vor continua până pe 14 decembrie la București, cu o piesă de teatru muzical sclipitoare pentru actriță și pianist, precum și cu un recital pentru pian susținut de Florian Mitrea alături de unul dintre cei mai promițători tineri pianiști români ai momentului: Nil Mladin. În încheierea festivalului, în zilele de 17 și 18 decembrie, Florian Mitrea va susține un curs de măiestrie ce cuprinde conferințe, lecții deschise de pian, și discuții cu artiștii festivalului. Cursul este organizat în parteneriat cu Colegiul Național de Muzică George Enescu  și se vor desfășura la Sala Mare a instituției.

Ioana Pop

Articole recente

România a învins Ungaria, scor 2-1, la Campionatul Mondial de Hochei de la Bolzano

Tricolorii, care veneau după două eşecuri cu acelaşi scor, 1-6, în faţa celor mai puternice echipe din grupă, Italia şi Slovenia, s-au impus dramatic, prin golul lui Otto Sandor Szekely (59:09).

Drumarii au început deszăpezirea pe Transfăgărășan și anunță că vor deschide circulația mai devreme decât de obicei

Circulaţia în judeţul Sibiu, pe Transfăgărăşan, este oprită pe porţiunea dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina. Stratul de zăpadă este de 69 de centimetri, la staţia meteo de la Bâlea Lac

Doi poliţişti de frontieră au fost înjunghiaţi de traficanţii de migranţi

După aproape 12 ore de căutări, a fost depistat bărbatul care călăuzea grupul de migranţi să iasă ilegal din România. Acesta este cetăţean afgan şi are drept de şedere în România

Mai multe articole de același fel

Heritage Hub Râșnov oferă o vacanță pentru suflet călătorind prin istorie

Evenimente culturale, drumeții în natură, experiențe medievale la Cetate, povești despre case și oameni, școli de vară cu Toader Paleologu, competiții sportive, festivaluri, produse locale ș.a. Poți să vii iarna, primăvara, vara sau toamna, la Râșnov mereu e ceva de făcut.