fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALPermanența Icoanei, o expoziție cu 23 de exponate își deschide mâine porțile...

Permanența Icoanei, o expoziție cu 23 de exponate își deschide mâine porțile la Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Permanența Icoanei, o expoziție cu 23 de exponate, semnate de lect. univ. dr. Titiana Marcu, va putea fi vizitată între 3 decembrie 2021 și 7 ianuarie 2021, la Muzeul din Cetatea Oradea. Expoziția este organizată de Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte. Prin intermediul exponatelor, autoarea face dovada iubirii nețărmurite față de o creație de cult de veche existență în lumea creștină, în general, precum și în aceea românească –  ortodoxă și greco-catolică.

„Icoanele pe lemn sunt realizate în ultimii ani și reprezintă un exemplu de pictură religioasă care respectă canoanele iconografice tradiționale născute în Bizanț, apoi perpetuate prin arta medievală românească de cult, ortodoxă. Lucrările propun o tematică religioasă diversă, respectiv inspirată din viața lui Iisus Hristos (Buna Vestire, Închinarea Magilor, Cina cea de Taină, Coborârea de pe Cruce), de Maica Domnului în mai multe Ipostaze (Odighitria – Îndrumătoarea, Theotokos – Născătoare de Dumnezeu, Orantă – Care se roagă) și de viața Sfântului Gheorghe. Ies în evidență și punerile în pagină ilustrând Sfânta Mahramă (Chipul cel nefăcut de mâna omului) și Sfânta Treime (unul dintre simbolurile de credință creștină), ambele mărturisind despre permanența credinței creștine.

Cromatica aleasă de universitara ce activează la Facultatea de Arte din Oradea mizează pe culori pure, corect individualizate în fiecare creație, toate însă conforme cu simbolistica proprie picturii bizantine, încă de la începutul existenței icoanei (roșu, albastru, foiță de aur). Este o expoziție care generează, în aceste vremuri complicate de existență, șansa regăsirii echilibrului sufletesc atât de râvnit în perioada sărbătorilor de iarnă. Mai este, totodată, o expoziție ce demonstrează că Titiana Marcu trebuie inclusă în categoria artiștilor plastici pentru care icoana reprezintă întotdeauna asemănarea cu Prototipul, prin aceasta <<Ea devine Sfântă>> (Sf. Ioan Damaschinul). O expoziție frumoasă, ce emană cu o sinceritate nedisimulată iubirea față de Om”, spune prof. univ. dr Aurel Chiriac, curatorul expoziției.

Anitta Pelin

Articole recente

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Primăria Arad anunță prima acțiune de dezinsecţie din acest an

Primăria Municipiului Arad anunță cetățenii orașului că joi, 4 aprilie și vineri, 5 aprilie 2024 se vor desfășura activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității.

Mai multe articole de același fel

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Conferinţă dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan, cu ocazia aniversării a 135 de ani de existenţă a Agenției Naționale de Presă AGERPRES

La mulți ani, AGERPRES!!! În 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română - "Agence Telegraphique de Roumanie" - "Roumagence".