27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂ110 ani de la naşterea lui Dumitru Fărcaş al oboiului: mureşeanul Pavel...

110 ani de la naşterea lui Dumitru Fărcaş al oboiului: mureşeanul Pavel Tornea

Publicat în

spot_img
spot_img

Dacă regele neîncoronat al taragotului, în muzica populară românească, este fără tăgadă regretatul Dumitru Fărcaş, iar al naiului, e Gheorghe Zamfir, atunci la fel de neîndoios, părinte al oboiului, în muzica românească, nu poate fi altul decât Pavel Tornea.

S-a născut în 8 decembrie acum 110 ani, într-un sătuc de la poalele Călimanilor (Pietriş, comuna Deda, judeţul Mureş), situat pe valea Mureşului superior, la intrarea în defileul Deda-Topliţa. Încă nici nu deprinsese bine slovele cărţii când a trebuit să îndure şocul pierderii tatălui său, căzut în Primul Război Mondial.

Unul dintre primele manuale de oboi din muzica românească poartă semnătura lui Pavel Tornea

Mama sa, Marioara, îşi mai alina necazurile cântând. Aşa a prins şi micul Pavel drag de cântul popular al zonei, exersând îndelung la fluier. Până la 17 ani, Pavel Tornea a muncit, alături de mama sa, la câmp, subzistând cu greu vremurilor.

După care, la 17 ani, a plecat să-şi facă un rost la Bucureşti. A muncit o vreme acolo ca vânzător într-o băcănie, a fost şi hamal în Gara de Nord, apoi şansa i-a surâs: s-a înrolat copil de trupă în Jandarmeria Pedestră a Prefecturii Bucureşti, de unde a ajuns, repede, în orchestra reprezentativă a instituţiei.

De aici drumul lui Pavel Tornea a fost mereu ascedent: a ajuns la Conservator, unde a întâlnit prima dată în viaţă oboiul, instrument pe care nu l-a mai părăsit până la moarte.

A cântat după absolvirea Conservatorului în Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Române, apoi în cea a Filarmonicii Bucureşti, şi la oboi, dar şi la corn englez. A fost, de asemenea, profesor la un liceu de muzică din Capitală, actualmente Colegiul Naţional de Muzică “Dinu Lipatti”, apoi la Conservator.

A format şi dat muzicii mari instrumentişti, cum ar fi Florinel Ionoaia, Gheorghe
Zamfir, Ulpiu Vlad, Dorin Gliga sau George Angelescu Monteoro (născut tot pe valea Mureşului superior, la Idicel) azi profesori universitari, doctori în muzică şi doctori Honoris Causa ai unor mari universităţi ale lumii.

Pavel Tornea a mai lăsat, însă, ceva trainic în urma sa: a fost poate primul instrumentist de calibru care a intuit că sonorităţile oboiului fac casă bună cu folclorul din zona defileului Mureşului şi cu muzica populară transilvăneană, în general.

Aşa s-au născut, s-au auzit pentru prima dată în public şi au rămas, de atunci printre nestematele folclorului românesc cântece precum “De-a lungul din Pietriş” sau “Pe malul Mureşului”.

Referitor la prima melodie: firul melodic a fost preluat de celebra trupă rock Phoenix, în melodia lor “Ciocârlia” (Perestroika), lansată în 1990 şi cântată ulterior, alături de maestrul Gheorghe Zamfir, în semn de omagiu adus lui Pavel Tornea. Melodia e de găsit, de asemenea, pe youtube, dar şi pe alte site-uri de internet.

Marele Dumitru Fărcaş a imprimat vreo duzină de cântece populare pe care le-a interpretat la oboi (instrument, altfel, foarte asemănător cu taragotul, din punct de vedere al interpretării), graţie influenţei lui Pavel Tornea.

De la acesta încoace, oboiul a început să fie din ce în ce mai auzit în muzica populară. A mai ajutat, în acest sens, un alt mare rapsod al văii Mureşului, Petre Săbădeanu, care a şi preluat majoritatea cântecelor lansate de Pavel Tornea. Cântece care se pot auzi şi azi, la diverse petreceri, nunţi, botezuri, de-a lungul şi de-a latul Ardealului.

Păcat că o asemenea personalitate uriaşă a muzicii româneşti adastă încă într-un nemeritat con de umbră. Am scris aceste rânduri şi din dorinţa de a da posibilitatea şi altora să afle de Pavel Tornea şi să-i preţuiască meşteşugul interpretativ de clasă. Câteva cântece de-ale sale pot fi găsite pe youtube; nu-s multe, dar sunt edificatoare.

Pe undeva, e nedrept ca juma’ de Românie să ştie cine-au fost finaliştii la ultima ediţie a unor şuşe de genul “X Factor” sau “Superstar” şi aproape nimeni să nu ştie cine a fost Pavel Tornea.

De la moartea sa au trecut doar 28 de ani. Poate că n-au trecut destui, încă.

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel