23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIINȚĂ, INOVAȚIE ȘI CERCETARELaboratoarele Cluj Future of Work deschise pentru oamenii din sectorul creativ

Laboratoarele Cluj Future of Work deschise pentru oamenii din sectorul creativ

Publicat în

spot_img
spot_img

Un proiect deschizător de drumuri, unic în România și primul din Europa de Est finanțat prin Programul Urban Innovative Actions (UIA) al Comisiei Europene pregătește Clujul pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă. Proiectul Cluj Future of Work (Cluj FoW) este inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.

Trei laboratoare orientate spre viitor la CREIC

În cadrul proiectului Cluj Future of Work au fost dotate trei laboratoare în incinta Centrului CREIC, cu echipamente de ultimă generație menite să susțină inovarea și tehnologizarea. Acestea vor deveni un loc deschis pentru inovare, cercetare, dezvoltare de produs și prototipare.

Acest proiect este pus în practică în urma unui parteneriat puternic între administrația locală, mediul cultural, academic, de afaceri și cel social. Mulțumită acestui proiect, care își propune pregătirea tinerilor pentru slujbele viitorului, laboratoarele de la CREIC sunt dotate la cele mai înalte standarde din domeniu. Prin astfel de proiecte interdisciplinare, orașul nostru își poate consolida poziția de hub al inovării”, a declarat primarul Emil Boc.

Componenta de dotări din cadrul proiectului Cluj FoW va ajuta persoanele creative să aibă posibilitatea de a testa efectiv soluțiile sau produsele pe care le vor crea, prezenta și lansa pe piață. Practic, aceștia vor beneficia la Centrul Regional European pentru Industrii Creative Cluj (CREIC) de trei laboratoare dotate cu echipamente și software de ultimă generație, dar și spații de co-work și alte facilități necesare antreprenoriatului în industrii creative”, a declarat Ovidiu Cîmpean – Director Dezvoltare locală Primăria Cluj-Napoca, co-manager al proiectului Cluj Future Of Work.

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), spațiul dedicat noilor tehnologii și al învățării prin experiment, construit pe strada Strada Tiberiu Popoviciu, nr. 2-4, este cadrul în care au fost amenajate cele trei laboratoare. Scopul principal al Centrului CREIC este acela de a crea un cadru propice inovării, de a invita antreprenori și profesioniști în diferite domenii să dezvolte noi inițiative sau să abordeze dintr-o perspectivă inovatoare proiectele și afacerile pe care le-au dezvoltat deja. CREIC oferă, deci, șansa explorării unor noi metode de lucru, care să faciliteze și să îmbunătățească mediul muncii în anii ce urmează.

Cele patru componente esențiale pentru o creștere sustenabilă se regăsesc, împreună, la CREIC: investitori, mediul academic, autorități publice locale și proiecte de cercetare – dezvoltare. Spațiul de coworking și cele trei laboratoare create prin inițiativa Urban Innovative Action din proiectul Cluj Future of Work facilitează transferul de cunoștințe spre comunitate prin intermediul tehnologiei inovative. Cu aceste servicii noi, puse la dispoziția comunității, se studiază și se testează metodele prin care orașul se poate pregăti pentru provocările viitoare ale pieței muncii.

Laboratorul de Design este folosit pentru industria mobilierului, dar avem pregătite și laboratoare pentru industria filmului sau pentru industria IT. Spre exemplu, laboratorul de Machine Learning are mai multe componente și vizează mai multe arii de expertiză, de la internetul lucrurilor până la robotică, inteligență artificială și machine learning. În acest laborator, companiile locale și ecosistemul local de inovare vor putea să genereze aplicații de realitate virtuală, aplicații de gaming sau de robotică și, desigur, vor putea să dobândească noi competențe menite să pregătească economia locală pentru viitorul care se apropie. Un alt laborator e cel de CGI și VFX, unde tinerii creativi pot experimenta cu diferite echipamente VR și AR, cu programe de prelucrare foto-video care pot facilita dezvoltarea unor proiecte audiovizuale și de gaming inovatoare,” a declarat Ania Pașcalău – Marketing Manager în cadrul companiei Cluj Innovation Park.

Accesul în laboratoare este gratuit, dar se face pe bază de rezervare pe platforma: https://laboratoare.primariaclujnapoca.ro/ 

Despre Cluj Future of Work

Cluj Future of Work este finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions. Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.

Articole recente

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Noroc cu seceta! Autoritățile au văzut că podul peste Mureş de la Săvârşin este foarte degradat, după ce nivelul apei a scăzut

Autorităţile au descoperit degradări la podul peste râul Mureş de la Săvârşin, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, fiind impuse unele restricţii de tonaj pentru vehicule.

CJ Timiș a lansat harta traseelor turistice din judeţ

Alin Nica, a declarat că este pentru prima dată când judeţul are o astfel de hartă, cu rute deja verificate, care conectează obiective turistice cu elemente de gastronomie şi posibilităţi de agrement şi de cazare.

Mai multe articole de același fel