fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MARAMUREȘStatuia pictorului Hollósy Simon, dezvelită la Sighetu Marmației

Statuia pictorului Hollósy Simon, dezvelită la Sighetu Marmației

Publicat în

spot_img
spot_img

Vineri, 17 decembrie 2021, în Parcul Central din Sighetu Marmației a fost dezvelită statuia care-l înfățișează pe renumitul pictor Hollósy Simon, născut în 2 februarie 1857. Lucrarea a fost executată de sculptorul monumentalist Radu Ciobanu și finanțată de Péter Pál, alături de Fundația Communitas, Fundația Arte+ din Baia Mare și Asociația Culturală Simonchicz Incze.

Primarul Vasile Moldovan, prezent la eveniment, a apreciat contribuția celor care au făcut posibilă așezarea statuii pictorului Hollósy Simon în inima municipiului Sighetu Marmației, amintind totodată legătura strânsă pe care o avea marele pictor cu Sighetu Marmației.

”Hollosy Simon s-a născut și își doarme somnul de veci la Sighetu Marmației. Este cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației din anul 2004, iar memoria sa a fost mereu prezentă în orașul nostru prin numeroasele evenimente culturale cu caracter atât național cât și international, ce i-au purtat numele. Parcul Grădina Morii stă mărturie lecțiilor de pictură pe care Hollósy Simon le susținea pentru elevii sigheteni. Pentru Maramureș a pictat Cetatea Hustului, iar multe din picturile sale se regăsesc în casele sighetenilor care l-au cunoscut și apreciat”.

La München a devenit renumit în scurt timp, nu a împlinit încă 30 de ani, când discipolii săi l-au numit Senior pe maestrul Hollósy. Apoi, datorită dorului de casă sau a unei invitații, Hollósy Simon a ajuns în mai 1896 la Baia Mare. A pus bazele Școlii Băimărene de Pictură, mișcarea care aduce la viață pictura modernă maghiară, iar școala sa face din Baia Mare, până atunci un oraș mic minier, un oraș al artei. Trebuie să admitem că este o realizare uriașă, dar dacă i-am întreba pe discipolii săi, ei ar fi luat-o ca de la sine înțeles. Discipolii său au fost adevărați fani ai maestrului, tocmai datorită personalității sale artistice și abilității de pedagog extraordinare. Statuia sa a fost inaugurată în apropierea casei sale natale, care se află și astăzi în centrul orașului Sighetu Marmației.

După ceremonia oficială de inaugurare, Liceul Teoretic Leöwey Klára a găzduit un vernisajul de pictură a elevilor sigheteni.

Artistul a avut primul contact cu desenul pe vremea studiilor pe care le-a urmat la Liceul Piarist din Sighetu Marmației. În 1887 se înscrie la Academia de Belle-Arte din Munchen, unde obţine mai multe premii şi devine repede cunoscut ca un pictor de prim rang. În 1896 împreună cu Ferenczi Károlly, Réti István, Thorma János, și Iványi-Grünwald Béla au fondat Școala de Pictură Băimăreană.

Rezultatele pe care Simon Hollósy le-a obținut urmare a celor trei decenii de activitate didactică independentă, îl plasează în topul personalităților artistice europene ale epocii lui.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel