De ani de zile istoria României este batjocorită în manualele școlare. Deputatul PNL și rectorul UVT, Marilen Pirtea, vrea să repare acest lucru și să introducă o nouă disciplină în curricula școlară: Revoluția din Decembrie 1989.
Au trecut 32 de ani de la revoluția din decembrie 1989, 32 de ani de când la Timișoara au murit primii oameni în lupta pentru libertate.
Mișcările din acea iarnă au îndoliat familii ai căror fii s-au sacrificat pentru a da jos un regim dictatorial instalat nedrept în România. Pentru curajul lor, unii au fost răniți, alții omorâți și batjocoriți chiar și după moarte, atunci când cadavrele lor au fost arse în crematoriul ”Cenușa”, iar rămășițele umane aruncate într-o gură de canal de la Popești-Leordeni.
Toate aceste evenimente sunt tratate sumar în cărțile istorie, asta după ce ani de zile, persoanele care au avut funcții cheie și sarcini bine trasate în Decembrie ’89 au fost protejate de autoritățile statului.
Nu este un secret faptul că cei mai mulți dintre tinerii din ziua de azi nu știu ce s-a petrecut atunci, mai grav însă este faptul că unii nu sunt nici măcar interesați. Rămâne întrebarea dacă această stare de spirit este cauzată de lipsa de interes a profesorilor și a autorităților române, sau de indiferența părinților. Nu vom încerca acum să găsim răspunsul, ci mai degrabă să prezentăm intenția unui deputat PNL și rector al Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.
Dânsul recunoaște că subiectul este tratat cu indiferență în școli și dorește să elaboreze un proiect de lege care să impună studierea în unitățile de învățământ a evenimentelor din decembrie 1989.
”Absența Revoluției din 1989 din paginile manualelor de istorie utilizate în școlile noastre este una dintre gravele erori, o mare nedreptate, pe care cu toții am tolerat-o până acum, o rușine greu de dus pentru istoria Timișoarei și eroii săi. Pentru a repara această greșeală a sistemului nostru de învățământ și pentru a recunoaște meritele istorice ale revoluționarilor timișoreni, voi elabora și promova un proiect de lege prin care să fie introdusă în curricula școlară studierea obligatorie a unei discipline: Istoria Revoluției de la Timișoara din 1989 și a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România. (…) Proiectul legii va avea o primă formă în următoarele zile, urmând ca în prima sesiune parlamentară din 2022 să fie depus pentru dezbatere parlamentară”.
Fără doar și poate este de salutat ideea lui Marilen Pirtea, însă rămâne de văzut dacă acest proiect se va concretiza. În plus, este cunoscut faptul că de ani de zile, istoria României este batjocorită în manualele școlare. De această dată, cine se va ocupa de conținutul noii discipline?
sursă foto: Marilen Pirtea / Constantin Duma