În anul 1781 Timișoara a fost ridicată la rangul de ”oraș liber regesc”, fapt ce a îngăduit o dezvoltare accelerată a activităților urbane.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Marți 21 decembrie se împlinesc 240 de ani de când Timișoara a fost ridicată la rangul de oraș cezaro-crăiesc. Atunci, prin diploma emisă de Iosif al II-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman și Rege al Ungariei, urbea a dobândit statutul privilegiat de „Oraș liber regesc”, iar locuitorii au beneficiat de drepturi în plus, la fel ca și cetățenii din orașele maghiare.

Ce presupunea acest lucru?

Privilegiile oferite erau deosebit de importante pentru dezvoltarea orașului. Mai exact, o parte din realizările economice dar şi câştigurile obţinute, rămâneau în bugetul propriu, fără să mai ia drumul Imperiului. Pe plan politic nu se mai afla sub jurisdicţia comitatului, avea dreptul de a-şi alege proprii dregători şi juraţi şi de a trimite reprezentanţi în Dietă. În plan economic, privilegiile se concretizau în dreptul de a vămui mărfurile la intrarea şi ieşirea din oraş, de a organiza târguri anuale şi săptămânale, de a-şi stabili propriul buget de venituri şi cheltuieli şi de a fi scutit de anumite obligaţii fiscale. De asemenea, a primit dreptul de a avea o stemă proprie.

Nu în ultimul rând i s-a acordat dreptul de sabie care s-a exercitat împotriva tuturor răufăcătorilor, care au fost arestaţi în baza jurisdicţiei criminale.  De asemenea i s-a dat puterea de a judeca şi toate celelalte cauze, atât de drept public ale cetăţii cât şi civile. 

Astfel a început o perioadă de prosperitate pentru Timișoara. Au fost ridicate noi edificii publice și civile și au fost continuate planurile de sistematizare. S-a acordat importanță acțiunii de asanare, iar în anul 1827 a fost săpat ”Șanțul sanitar” la care s-au racordat 25 de locuințe. Au fost refăcute conductele și săpate fântâni pentru apă potabilă.

Edificatoare pentru gradul de civilizaţie din vremea respectivă sunt însemnările lui Johann Nepomuk Preyer, autorul primei Monografii a Timişoarei și primar al urbei, care scria: „Străzile din Cetate sunt pavate şi au trotuare excelente. Clădirile au unul, două sau trei etaje (…) Toate construcţiile sunt acoperite cu ţigle, iar la parter au aproape numai prăvălii cu vitrine elegante (…), iar în ceea ce priveşte iluminarea străzilor şi curăţenia, se recunoaşte că nu există una mai bună în toată ţara”.

Nu toți oamenii politici maghiari au fost mulțumiți de acordarea acestor beneficii, fapt ce a dus în timp la retragerea unor privilegii.

Cu toate acestea, în perioada în care a fost „Oraș Liber regesc”, Timișoara a făcut mari progrese, iar diploma prin care i s-a acordat acest rang se află în patrimoniul Muzeului Național al Banatului.

Surse: Muzeul Național al Banatului

www.descopera-romania.ro

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania