fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂConsiliul Naţional Secuiesc anunță că peste 1,2 milioane de oameni au semnat...

Consiliul Naţional Secuiesc anunță că peste 1,2 milioane de oameni au semnat pentru sprijinirea iniţiativei cetăţeneşti europene pentru regiunile naţionale

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) anunță că au fost strânse 1 266 682 de semnături valabile în sprijinul Iniţiativei cetăţeneşti europene pentru regiunile naţionale. Iniţiativa urmăreşte să se asigure că statele membre ale UE iau în considerare şi caracteristicile naţionale şi culturale ale regiunilor atunci când alocă fonduri de coeziune pentru reducerea decalajului economic.

Documentul CNS aminteşte că verificarea semnăturilor strânse în sprijinul iniţiativei cetăţeneşti europene Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi păstrarea/sustenabilitatea culturilor regionale, a fost finalizată în data de 20 decembrie.

Organizatorii au fost informaţi de Biroul Electoral din Ungaria că hotărârea, inclusiv certificatul, sunt definitive. Astfel, din cele 901 758 de semnături strânse în Ungaria, 826 826 sunt valabile. Cu două zile mai devreme, iniţiatorii au fost informaţi şi despre numărul de semnături valabile din Portugalia şi Cipru şi astfel numărarea semnăturilor validate a fost finalizată.

Potrivit comunicatului, numărul de semnături valabile, la nivelul UE, a fost de 1 266 682, însă pentru CNS numărul total de 1 418 659 de semnături strânse nu este o cifră de neglijat. Proporţia semnăturilor invalide în raport cu numărul de semnături adunate este în medie de 10,73%.

“Când am înregistrat iniţiativa cetăţenească, vorbeam despre deschiderea unei noi căi pentru noi, în cazul în care va avea succes. Acum, asta s-a întâmplat. Populaţiile regiunilor naţionale au un nou mijloc de a stimula economia meleagurilor natale, păstrând în acelaşi timp identitatea regională”, se arată în document.

În cadrul campaniei de strângere a semnăturilor, care s-a încheiat în data de 7 mai, iniţiatorii au reuşit să îndeplinească condiţiile stabilite de Uniunea Europeană. Au fost adunate peste 1,4 milioane de semnături, în loc de necesarul de un milion, iar în 11 ţări, în loc de cele 7 necesare, s-a reuşit depăşirea pragului numărului de semnături. Depăşirea pragului a fost confirmată de autoritatea competentă în 8 ţări (Ungaria, România, Slovacia, Croaţia, Irlanda, Spania, Belgia şi Lituania).

Adrian Meitner

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.