27.6 C
Cluj-Napoca

Programul Casa Verde a fost blocat după câteva minute de la lansare

Published:

„Casa verde”, program prin care statul le oferă până la 20 de mii de lei celor care doresc să-și instaleze panouri foto-voltaice, a debutat miercuri cu stângul.

Platforma electronică s-a blocat, la câteva minute după lansare, iar dosarele introduse au fost anulate. Supărarea a fost mare, pentru că și așteptarea a fost pe măsură. Programul fusese blocat, din 2019 din cauza, unor suspiciuni de fraudă.

Imediat după lansarea de la ora 10.00, programul Casa Verde pentru fotovoltaice s-a blocat. Platforma electronica de pe afm.ro nu a mai acceptat niciun dosar.

Administrația Fondului de Mediu a anunțat imediat problemele tehnice si înscrierile au fost suspendate. Dosarele deja depuse au fost anulate, iar oficialii și-au cerut scuze.

“Dosarele depuse în aplicație vor fi anulate. Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute”, a transmis AFM.

Reprezentanții Fondului de Mediu au anunțat că platforma va fi redeschisa la 15.00, iar dosarele vor putea fi depuse pana după ora 16.00. Însă problemele au persistat.

În declarațiile inițiale ale oficialilor, programul ar fi trebuit sa funcționeze destul de usor.

Doritorii contactează din timp instalatori acreditați și le pun la dispoziție actele solicitate. Cei din urmă trebuie să depună online dosarele. Regula este primul venit, primul servit, un instalator având voie să introducă un dosar la fiecare 3 minute.

În 2019, programul s-a blocat ca în această dimineață. Atunci au existat suspiciuni de frauda. Oamenii se plâng că au fost puși pe drumuri. Au reușit să primească aprobare să-și instaleze panourile abia după mai bine de 2 ani.

Este și cazul proprietarului undei case, care a depus dosarul în 2019. Nu a mai avut răbdare să aștepte fondurile de la stat și și-a instalat din banii săi 36 panouri pentru care a plătit 11 mii de euro.

Factura sa anuala de 20 de mii de lei pentru curentul electric s-a redus acum la aproape jumătate și crede că își va recupera investiția în 7 ani.

Reacția ministerului Mediului

Ministrul Tánczos Barna a transmis, miercuri seara, un punct de vedere despre sincopele apărute în derularea programului Casa Verde.

“Modul în care Administratia Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea de astăzi a programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil! Nu există nicio scuză pentru felul impardonabil în care s-au derulat lucrurile și nici pentru tratamentul la care au fost supuși astăzi sute de agenți economici și mii de cetățeni. AFM este o instituție aflată în coordonarea MMAP și, în calitate de ministru, am dispus un control asupra derulării acestui program. Scuzele nu sunt suficiente! Am solicitat de asemenea conducerii AFM ca până mâine dimineață să prezinte o soluție în vederea modului în care vor fi depuse și evaluate dosarele pregătite, astfel munca depusă să nu fie irosită”, a transmis ministrul pe Facebook. 

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img