27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALCâte zile libere sunt în 2022 și ce ”punți” se pot face...

Câte zile libere sunt în 2022 și ce ”punți” se pot face pentru a ne bucura de minivacanțe

Publicat în

spot_img
spot_img

Anul viitor sunt exact același număr de zile libere ca și în 2021. Este vorba despre 15 zile libere, la care se mai pot adăuga și unele care se acordă pentru diferite ocazii punctuale, cum ar fi cele pentru vaccinare sau pentru evenimente în familie. Vestea bună este că din 15 zile libere din 2022, 9 vor fi în timpul săptămânii, ceea ce înseamnă weekend-uri prelungite.

Iată care sunt zilele libere legale în 2022:

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie (sâmbătă și duminică) — Anul Nou
 • 24 ianuarie (luni) — Ziua Unirii Principatelor Române
 • 22 aprilie — Vinerea Mare,
 • 24 -25 aprilie (duminică și luni) — Paște ortodox 2022
 • 1 mai (duminică) — Ziua Muncii
 • 1 iunie (miercuri) — Ziua Copilului
 • 12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
 • 15 august (luni) — Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie (miercuri) — Sfântul Andrei
 • 1 decembrie (joi) — Ziua Națională a României
 • 25 decembrie, 26 decembrie (duminică și luni) — Crăciunul
 • Mai sunt și doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Zile libere pentru bugetari

Până la data de 15 ianuarie 2022, Guvernul ar trebui să stabilească ce libere suplimentare vor primi bugetarii, pentru a avea minivacanţele, aşa numitele “punți” dintre weekend și liberele legale. De exemplu, în anul 2022 s-ar putea da minivacanţe în săptămâna cu Ziua Copilului sau în săptămâna cu Sfântul Andrei și Ziua Națională.

Cum poți crea punți între zile libere legale în 2022

În 2022 poți avea cinci minivacanțe, unind zilele libere legale cu cele de weekend:

1. 24 ianuarie este într-o zi de luni. Poți avea un weekend prelungit de vineri după amiaza, până luni, inclusiv.

2. Paștele ortodox se sărbătorește anul acesta pe 24 aprilie. Vei avea 4 zile libere de vineri, 22 aprilie, până luni, 25 aprilie  (inclusiv). 

3. 1 Iunie este miercuri. Va fi nevoie să iei și două zile de concediu pentru a te bucura de o minivacanță, fie din 28 mai până pe 1 iunie inclusiv, fie de pe 1 iunie până pe 4 iunie. 

4. O altă scurtă vacanță este de Rusalii. Vei avea 3 zile libere, de pe 11 iunie până pe 13 iunie inclusiv.

5. Ceva mai generoasă în 2022 este vacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie. Având în vedere că Sf Andrei se sărbătorește într-o zi de miercuri, iar 1 Decembrie într-o zi de joi, poți avea 5 zile sau 6 zile libere, depinde cu ce weekend le unești. 6 zile libere vei avea dacă unești sărbătorile legale cu weekendu-ul 26-27 decembrie și îți mai iei două zile de concediu. 5 zile vei avea ai dacă unești sărbătorile legale cu weekend-ul 3-4 decembrie și îți iei vineri zi de concediu.

Ce spune Codul Muncii despre zile libere legale.

Codul Muncii a fost modificat anul trecut printr-o lege care stabileşte că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariaţii care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice. În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Dacă te numeri însă printre angajații care lucrează în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică sau activitatea ta nu poate fi întreruptă din cauza specificului jobului/procesului de producție/specificului activității, atunci angajatorul este obligat să compenseze zilele lucrate de Rusalii cu zile libere în următoarele 30 de zile, potrivit prevederilor  din Codul Muncii.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, în compania în care lucrezi nu se acordă acele zile libere legale, prevăzute mai sus, în calendar, atunci beneficiezi, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte zile libere, în urma negocierilor între angajator și salariați/reprezentanții salariaților. De aceea este bine să te informezi despre ele încă din momentul în care semnezi actele cu angajatorul.

Dacă ai un cult religios legal în România, altul decât cel creștin, te bucuri de două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Mai exact, ai dreptul la zile libere pe care le au și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului tău.

Zile libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

 • căsătoria salariatului – 5 zile;
 • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
 • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;
 • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
 • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
 • donatorii de sânge – 1 zi;
 • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
 • 30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

*În unele companii se acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 Martie sau se acordă zi libera plătită pentru ziua de naștere, așa că merită să le adaugi în calendar dacă sunt prevăzute în contractul de muncă.

Zile libere pentru vaccinare

Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne soluția pentru a crea un mediu sănătos de lucru, pentru a ne proteja pe noi, dar și pe colegi. Și pentru că necesită timp pentru deplasare, dar poate avea și mici efecte adverse în ziua administrării, a fost promulgată Legea 221, care vine în completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID -19.

Legea 221  prevede că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 urmează să beneficieze, la cerere, de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, respectiv de o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în cazul elevilor şi studenţilor. Prevederile se aplică începând cu 29 iulie 2021.

Dreptul de a beneficia de zile libere pentru vaccinare se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberată potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele prevăzute la alin. (1) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Beneficiază de zile libere plătite persoanele cărora le este administrat vaccinul, dar și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

Drepturile părinților și ale persoanelor însoțitoare se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea, la efectuarea vaccinului, a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea
nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În ce situație nu beneficiezi de liber pentru vaccinare

Dispozițiile legii nu se aplică în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Ce obligații ai față de angajator

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Câte zile libere legale au alte țări din Europa

În 2022 angajații români au 15 zile libere legale în calendar și țara noastră stă destul de bine în clasamentul european. Are același număr de zile libere ca Finlanda, nordicii fiind cunoscuți pentru respectul acordat timpului liber. Este devansată de Germania cu 18 zile libere, de Bulgaria cu 17 zile libere și de Spania cu 16 de zile libere,  conform datelor oferite de publicholidays.eu. Ne mândrim și cu mai multe zile libere decât Italia (12) și Franța (14).
Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel