21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MARAMUREȘPrimarul unei comune din Maramureș, trimis în judecată de DNA pentru fraudarea...

Primarul unei comune din Maramureș, trimis în judecată de DNA pentru fraudarea unor fonduri PNDL

Publicat în

spot_img
spot_img

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului comunei Repedea din județul Maramureș, Ioan Miculaiciuc, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, uz de fals în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată și luare de mită.

În aceeași cauză, administratorul unei socieăți comerciale a fost și el trimis în judecată, în sarcina acestuia s-a reținut comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și dare de mită.

Conform unui comunicat al DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, în contextul derulării contractului de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții: „Reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic Repedea, Corp A, B și C” inculpatul Miculaiciuc Ioan, în calitate menționată mai sus, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene mai multe declarații false în care ar fi precizat în mod necorespunzător realității faptul că lucrările pentru care s-au emis mai multe facturi de către liderul unei asocieri de firme (care subcontractase lucrările respective societății celuilalt inculpat) au fost realizate și recepționate.

În realitate, lucrările respective fie nu au fost executate, în totalitate sau parțial, fie nu au fost recepționate. Ulterior, după primirea fondurilor nerambursabile (Programul național de dezvoltare locală (PNDL), în valoare totală de 2.269.337 lei, cu încălcarea prevederilor legii privind finanțele publice locale, inculpatul Miculaiciuc Ioan ar fi achitat contravaloarea facturilor respective. Pentru acest „serviciu” dar și pentru ca societatea omului de afaceri să încheie noi contracte de lucrări cu comuna Repedea edilul ar fi pretins de la acesta suma de 150.000 – 200.000 lei din care ar fi primit în două tranșe, printr-un intermediar, suma totală de 99.000 lei (40.000 de lei în 31.12.2018 și 59.000 lei în 03.01.2019).
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul Miculaiciuc Ioan.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel