27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MARAMUREȘCastelul Teleki Géza din Pribilești, achiziționat de CJ Maramureș, va fi reabilitat...

Castelul Teleki Géza din Pribilești, achiziționat de CJ Maramureș, va fi reabilitat și introdus în circuitul turistic

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliului Județean Maramureș a adoptat, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, proiectul de hotărâre privind achiziționarea Castelului Teleki Geza din Pribilești în patrimoniul județului Maramureș, cu suma de 210.000 euro. Clădirea, aflată într-o stare de degradare accentuată, urmează a fi reabilitată cu fonduri europene sau fonduri naționale, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, declarând că se caută variante pentru a se depune cât mai curând cerere de finanțare în acest sens.

”În Maramureș avem numeroase monumente istorice, care însă au nevoie de reabilitare și promovare. Castelul Teleki Geza din Pribilești este o clădire monument importantă pentru istoria județului nostru și pentru patrimoniul cultural al Maramureșului. Vom depune cerere de finanțare pentru reabilitarea castelului, iar ulterior îl vom introduce în circuitul cultural-turistic și în circuitul muzeal al Maramureșului”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Castelul, construit în secolul al XIX-lea, are o istorie bogată, fiind utilizat pentru prima dată ca reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Teleki Géza, fost scriitor, om politic maghiar și chiar ministru de interne al Regatului Ungariei între 1889-1890.

După moartea nobilului Géza Teleki în 1913, castelul a fost folosit de fiul său, Pál Teleki (1879-1941), conte de Szék, fost prim-ministru al Ungariei (între iulie 1920-aprilie 1921 și februarie 1939-aprilie 1941), geograf și membru al Academiei Ungare de Știință. În anul 1897 castelul a fost modernizat în stil eclectic și a fost supraetajat.

Distrugerea castelului a început în timpul celui de al II-lea Război Mondial și a continuat în anii comunismului, după naționalizarea din 1949, castelul fiind utilizat ca sediu CAP, sau depozit pentru cereale. După 1989, nerevendicat de urmași, a trecut în proprietatea comunei Satulung, în anul 2006. În 2007, a fost achiziționat de un cetățean englez, descendent al familiei Teleki, care plănuia să îl reabiliteze, însă nu a reușit și l-a vândut ulterior.

Arhitectura castelului i-a fost atribuită arhitectului maghiar Miklós Ybl, emblematic pentru construcţiile secolului al XIX-lea din Ungaria, promotor al stilului neo-renascentist, însă nu există o dovadă clară în acest sens.

Terenul pe care se află castelul are o suprafață de 6.727 mp. Castelul are o suprafață construită de 589 mp și tot acolo mai există o construcție anexă în suprafață construită de 296 mp.

Castelul a fost clasat ca monument istoric în 1962.

Foto: Arhivele Naționale Maramureș

Castelul Géza Teleki a fost scos la vânzare prin Artmark în 2019 la preţul de pornire de 275.000 de euro, valoarea estimată ajungând atunci la 400.000 – 500.000 de euro.

Foto principal: Artmark

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel