Consiliului Județean Maramureș a adoptat, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, proiectul de hotărâre privind achiziționarea Castelului Teleki Geza din Pribilești în patrimoniul județului Maramureș, cu suma de 210.000 euro. Clădirea, aflată într-o stare de degradare accentuată, urmează a fi reabilitată cu fonduri europene sau fonduri naționale, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, declarând că se caută variante pentru a se depune cât mai curând cerere de finanțare în acest sens.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”În Maramureș avem numeroase monumente istorice, care însă au nevoie de reabilitare și promovare. Castelul Teleki Geza din Pribilești este o clădire monument importantă pentru istoria județului nostru și pentru patrimoniul cultural al Maramureșului. Vom depune cerere de finanțare pentru reabilitarea castelului, iar ulterior îl vom introduce în circuitul cultural-turistic și în circuitul muzeal al Maramureșului”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Castelul, construit în secolul al XIX-lea, are o istorie bogată, fiind utilizat pentru prima dată ca reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Teleki Géza, fost scriitor, om politic maghiar și chiar ministru de interne al Regatului Ungariei între 1889-1890.

După moartea nobilului Géza Teleki în 1913, castelul a fost folosit de fiul său, Pál Teleki (1879-1941), conte de Szék, fost prim-ministru al Ungariei (între iulie 1920-aprilie 1921 și februarie 1939-aprilie 1941), geograf și membru al Academiei Ungare de Știință. În anul 1897 castelul a fost modernizat în stil eclectic și a fost supraetajat.

Distrugerea castelului a început în timpul celui de al II-lea Război Mondial și a continuat în anii comunismului, după naționalizarea din 1949, castelul fiind utilizat ca sediu CAP, sau depozit pentru cereale. După 1989, nerevendicat de urmași, a trecut în proprietatea comunei Satulung, în anul 2006. În 2007, a fost achiziționat de un cetățean englez, descendent al familiei Teleki, care plănuia să îl reabiliteze, însă nu a reușit și l-a vândut ulterior.

Arhitectura castelului i-a fost atribuită arhitectului maghiar Miklós Ybl, emblematic pentru construcţiile secolului al XIX-lea din Ungaria, promotor al stilului neo-renascentist, însă nu există o dovadă clară în acest sens.

Terenul pe care se află castelul are o suprafață de6.727 mp. Castelul are o suprafață construită de 589 mp și tot acolo mai există o construcție anexă în suprafață construită de 296 mp.

Castelul a fost clasat ca monument istoric în 1962.

Foto: Arhivele Naționale Maramureș

Castelul Géza Teleki a fost scos la vânzare prin Artmark în 2019 la preţul de pornire de 275.000 de euro, valoarea estimată ajungând atunci la 400.000 – 500.000 de euro.

Foto principal: Artmark

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania