25.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSPORTLanțul amintirilor: Derby –ul județean, Metalurgistul Cugir – Unirea Alba Iulia ,...

Lanțul amintirilor: Derby –ul județean, Metalurgistul Cugir – Unirea Alba Iulia , în amintirea vremurilor de altădată

Publicat în

spot_img
spot_img

Continuăm amintirile noastre, spuse la gura sobei, cu povestea derby -urilor județene, dintre cele mai cunoscute echipe ale județului Alba: Metalurgistul Cugir și Unirea Alba Iulia.

Întâlnirile dintre Metalurgistul Cugir și Unirea Alba Iulia au produs, mai de fiecare dată, jocuri spectaculoase și echilibrate, indiferent de poziția din clasament a celor două grupări.

Întâlnirile dintre Metalurgistul Cugir și Unirea Alba Iulia au produs, mai de fiecare dată, jocuri spectaculoase și echilibrate, indiferent de poziția din clasament a celor două grupări.

Încleștarea celor mai importante nume ale fotbalului din județul Alba, a revenit, din păcate, la statutul de cap de afiș al unei etape de ligă a III –a.

Și ce este mai trist, ambele cluburi trăiesc istoria, în diferite stări de spirit: echipa de poalele Drăganei, luptă pentru promovare în Liga 3, aflându -se în prezent la 7 puncte diferență de locul 1, iar formația din Cetatea „Marii Uniri”, ocupă ultima poziție în clasament, acuzând o stare financiară dezastruoasă, jucătorii Unirii, fiind neplătiți de mai multe luni bune.

Întotdeauna meciurile dintre cel două rivale județene tradiționale, reprezentau în acei ani „main event” – ul fotbalistic fie că se juca sub Drăgana, sau pe stadionul ” Cetate” din orașul Marii Uniri, fiind așteptate cu mult interes de toată suflarea microbistă a județului, și mai ales de cele tifoserii, care n-au ținut niciodată cont de eșalon.

Datorită apropierii celor două orașe a existat mereu o concurență între ele în diverse domenii de activitate (industrie, cultură, învățământ), iar ” sportul rege ” nu putea lipsi.

Între cele două echipe rivale s-au disputat de –a lungul istoriei fotbalistice 8 partide (4 meciuri s-au disputat înainte de Revoluție, sezoanele 1979/1980, respectiv 1984/1985) iar după 1989 cele două echipe s-au întâlnit de alte 4 ori (sezoanele competiționale 1991/1992 respectiv 1992/1993).

9 septembrie 1979, etapa a IV –a turului de campionat 1979/1980 – Metalurgistul Cugir – Unirea Alba Iulia 2 – 1: Cugirenii se impuneau în derby, cu cu largul concurs al brigăzii de arbitri.

Un meci care a pus față în față gazdele, cu state vechi în Liga II (Divizia B cum era cunoscută atunci) și o nou – promovata Unirea Alba Iulia, echipă care reușea să acceadă pe cea de-a doua scenă fotbalistică a țării, după nouă sezoane petrecute în Liga a III –a (Divizia C).

Bucuria promovării nu va dura decât un sezon, la sfârșitul ediție de campionat 1979/1980, echipa din Cetatea Marii Uniri va retrograda în ce –l de-al treilea eșalon fotbalistic.

A fost o partida, cu răsturnări de scor, dar și cu un arbitraj controversat al centralului giurgiuvean M. Gheorghiu, care potrivit presei vremii ar înclinat balanța în favoarea gazdelor.

Arbitrul a validat primul gol al cugirenilor, chiar dacă mingea nu trecuse cu toată circumferința de linia porții, albaiulienii fiind taxați apoi cu faulturi inexistente.

Erau două echipe în foame de puncte, ambele combatante își doreau la finalul celor 90 de minute, cele trei puncte puse în joc, dat fiind situația din clasament la ora meciului: Metalurgistul locul 17, Unirea locul 12.

Din primul minut de joc, gazdele s-au năpustit asupra buturilor rivalilor, dar apărarea Unirii pe două linii a oprit de fiecare dată atacurile amfitrionilor.

Presiunea gazdelor dă roade iar în minutul 38 se deschidea scorul „sub ” Drăgana, autor Bucur – șutul acestuia lovește bara transversală și cade pe linia porții, de unde fundașul albaiulian Kirr, îndepărtează pericolul.

Dar în scenă intră arbitru partidei Gheorghiu care departe de fază, validează golul în ciuda protestelor oaspeţilor.

La doar trei minute (min 41) – uniriștii egalează situația pe tabela de marcaj, prin Bănică, care driblează apărarea cugirenilor și înscrie cu un șut plasat pe lângă Șai.

În repriza a doua oaspeții au prima oportunitate de a înscrie în minutul 65, prin Chira, dar șutul acestuia de la 35 de metri trece milimetric pe lângă poarta apărată de Șai.

Golul victoriei și a descătușării definitive a gazdelor, este înscris în minutul 72 de Bucur –care profitând de o greșeală a golkeeperu-lui oaspeţilor Borș.

Până la final oaspeții trec pe lângă egalare, prin Chira (min 75), iar amfitrionii vor avea și ei două ocazii de a închide meciul prin Șooș (79) și Țimpea (80).

În cronica apărută după meci, în presa vremii, ziariştii prezenți la fața locului au fost foarte critici la adresa centralului partidei, care era acuzat că a favorizat prin maniera sa de a conduce partida gazdele: ” Principalul vinovat de acest lucru s-a făcut arbitrul întâlnirii M. Gheorghiu din Giurgiu, a cărei manieră de a conduce jocul a fost sub orice critică”.

Arbitrul a validat primul gol al cugirenilor, chiar dacă mingea nu trecuse cu toată circumferința de linia porții, albaiulienii fiind taxați cu faulturi inexistente, cităm din nou din prea vremii: ” Extrem de atent și exigent la jocul oaspeţilor, suflând faulturi imaginare, arbitrul a fost îngăduitor până la generozitate cu gazdele, închizând ochii și uitând că a intrat pe teren cu un fluier în mână de care trebuia să se folosească.
Modul lui de a arbitra i –a invitat pe localnici, la un joc mai aspru, adesea dur. În plus acesta a prelungit prima repriză exagerat de mult, iar pe a doua a scurtat –o cu cinci minute. Socotim că fotbaliștii cugireni, rutinați, cu o bună carte de vizită în Divizia B, nu aveau nevoie de acest „cavaler ” al fluierului pentru a câștiga meciul. O puteau face cu propriile lor forțe și ar fi rezultat, suntem siguri, un meci frumos, care să facă o bună propagandă fotbalului județean”.
Formațiile care s – au duelat în acel derby, au fost:

Metalurgistul Cugir: Șai – Mărginean, Drăgan, Mihalcic, Dobrai – Tamaș, Stanciu – Bucur, Floare, Vătafu, Udo (Țimpea). Antrenori: Ștefan Onisie și Gheorghe Codreanu.

Unirea Alba Iulia: Borș – Kir, Mărgineanu, Pop, Stănică – Păcurar – Sooș, Chira – Nichimiș (Drăgan, Moldovan), Bănică, Vasile. Antrenor: Gheorghe Teodorescu.

Ajungem cu povestea noastră legată de episoadele legate de derby-urile județene dintre Metalurgistul Cugir și Unirea Alba Iulia, la returul de pe fostul stadion ” Mecanica ” Alba Iulia, din data de 30 martie 1980.

A fost un derby județean, câștigat de către echipa din cetatea „Marii Uniri” cu scorul de 1 – 0, prin golul semnat de Pop, în minutul 12.

30 martie 1980, etapa a – XXI –a – Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1 – 0 (1 – 0). Derby tranșat de alb-negri pe fostul stadion „Mecanica”, actualul… Mall!

În clasamentul Seriei a III –a a Diviziei B, Unirea Alba Iulia ocupa locul 15 – primul loc retrogradabil care ducea la finalul sezonului în Divizia C, iar oaspeții ocupau poziția a X – a în clasament. Stările de spirit în cele două tabere erau diferite, Unirea venea după o înfrângerea suferită în etapa precedentă la Cavnic, cu Minerul (0 – 2) iar moralul echipei era zdruncinat, iar ” metalurgiștii ” se deplasau în fieful rivalei, cu moralul ridicat după victoria concludentă obținută pe teren propriu, cu „lanterna roșie ” – Strungul Arad, scor 4 – 0.

Unirea își va lua revanșa după înfrângerea după meciul cu ” cântec ” de la Cugir, impunându –se la finalul meciului cu scorul de 1 – 0.

La meciul de pe stadionul ” Mecanica ” a fost prezentă și o galerie venită de la Cugir.

Per ansamblu, ” metalurgiștii ” au dominat jocul, raidurile ofensive și apariţiile în careu ale lui Moldovan, Bucur, Staicu și Nagy au creat emoții pentru buturile gazdelor.

Unicul gol al partidei a fost înscris de către Pop în minutul 12, după o lovitură liberă executată bine de Kir. Mijlocașul Unirii reia din marginea careului de 16 metr, pe lângă Șai, lângă bara colțului scurt.

Unirea mai are alte două ocazii de a majora scorul de pe tabelă, prin Bănică care nu ajunge la întâlnirea cu mingea centrată de Chira (min 25) și același Bănică reia în plasă centrarea lui Șoos, dar golul acestuia va fi anulat pentru repetarea fazei de către centralul partidei Emanoil Păunescu (Craiova).

Repriza a doua începe sub nota de dominare a oaspeților, care trec pe lângă egalare în trei rânduri prin Vătafu (min 55), Moldovan (min 60) și Bucur (min 62), dar intervențiile golkeeper – ului albaiulian Borș, menține scorul stabilit în prima repriză.

După victoria din derby, Unirea Alba Iulia urcă o poziție în clasament, locul 14, iar Metalurgistul va rămâne pe același loc ca la începutul meciului.

Însă, pentru echipa din Cetatea Marii Uniri a fost o victorie cu un gust amar, la sfârșitul acelui sezon, Unirea va ocupa locul al XV – lea în clasament (31 puncte), poziție care a fost sinonimă cu retrogradarea ” alb – negrilor ” în cel de –al treilea eșalon fotbalistic al țării, promovând la loc în sezonul 1983/1984.

Cele două echipe care au evoluat în returul din 30 martie 1980, de pe Stadionul „Mecanica ” au fost:

Unirea Alba Iulia (antrenor: Gheorghe Teodorescu): Borș – Kir, Mărgineanu, Cornescu, Stănică, Păcuraru, Chira (Sooș), Pop – Nichimiș, Bănică, Vasile (Moldovan).

Metalurgistul Cugir (antrenori Ștefan Onisie și Gheorghe Codreanu): Șai – Kilin, Iovănescu, Mihalcic, Dobrai – Nagy (Stanciu), Staicu (Drăgan), Misoagă – Moldovan, Bucur, Vătafu.

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel