21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂOpera Naţională Română din Timişoara prezintă ''Tosca'' la Belgrad şi pregăteşte o...

Opera Naţională Română din Timişoara prezintă ”Tosca” la Belgrad şi pregăteşte o operetă ”surpriză” jubiliară

Publicat în

spot_img
spot_img

Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) va deschide noul an cu o premieră, baletul ”Creaţiunile lui Prometeu” de Ludwig van Beethoven, dar şi cu spectacolul ”Tosca” de Giacomo Puccini, ce va fi prezentat pe 12 ianuarie 2022 la Teatrul “Madlenianum” din Belgrad.

ONRT pregăteşte şi o operetă-surpriză pentru a omagia cei 75 de ani de la prima reprezentaţie de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a avut loc pe scena Operei din Timişoara.

“Pe 12 ianuarie, dacă ne vor permite condiţiile pandemice, vom merge cu ‘Tosca’ şi la Belgrad, cu această distribuţie: conducerea muzicală, Dejan Savic (invitat), regia artistică: Ognian Draganoff, Decoruri Boris Stoynov şi soliştii: Lăcrimioara Cristescu (Floria Tosca), Alin Stoica, invitat (Mario Cavaradossi), Zeljko Lucic, invitat (Scarpia), Marius Goşa (Angelotti), Gelu Dobrea (Sacristanul), Vasile Bădescu, debut (Spoletta), Mircea Dan Petcu (Sciaronne), Mihai Prelipcian, debut (Temnicerul), Cristina Vlaicu (Păstorul). Sperăm să putem alege în 2022 masca cea cu zâmbet dintre cele două măşti ale teatrului liric şi să facem şi o premieră de operetă pe care ne-am propus-o pentru cinsti trecutul şi tradiţia, marcând în aprilie 75 de ani de când se cânta prima ‘Aida’. Importantă va fi distribuţia în care vor juca soliştii noştri. Va fi o surpriză. Acestea sunt liniile mari în vederea pregătirii pentru Capitala Culturală 2023”, a declarat, pentru managerul ONRT, Cristian Rudic.

Managerul ONRT a amintit că în anul care se încheie Opera a suferit alături de toate celelalte instituţii de spectacol răspunzătoare de misiunea socială, de împărţirea emoţiei între public şi scenă. Chiar şi în aceste condiţii dificile, Opera timişoreană a reuşit să pună în scenă două premiere, “La Serva Padrona” (G. B. Pergolesi) şi “Creaţiunile lui Prometeu”.
“La un moment dat, ne-am reîntâlnit în sală cu publicul nostru şi sperăm că viitoarele valuri ne vor ocoli. Am reuşit, o premieră în pandemie, ‘La Serva Padrona’ cu Silviu Purcărete ca regizor şi o alta cu spectacolul de balet ‘Creaţiunile lui Prometeu’ de L.v. Beethoven, prezentat la sfârşitul lunii decembrie şi în ianuarie 2022, pregătit pentru anul comemorativ ‘Beethoven’. Baletul este una din liniile pe care le urmărim foarte atent. Am început cu ‘Baiadera’, continuăm cu ‘Creaţiunile lui Prometeu’, care nu este un balet modern, dar cu concepţie scenografică aparte a maestrului Dragoş Buhagiar, la pupitrul dirijoral se va afla Friederich Pfeiffer (invitat al Filarmonicii din Viena)”, a detaliat managerul ONRT.

Cristian Rudic doreşte să reia și seria de concerte, în Aula Magna a Universităţii de Vest, lansată în 2019 şi întreruptă de pandemie.

“Publicul care a venit la spectacolele noastre a fost cel obişnuit, care nu a lipsit niciodată. Faţă de alte ţări, ne putem lăuda că avem totuşi un public tânăr, ceea ce este extraordinar şi cumva inexplicabil, mai ales că studenţii nu au fost mult timp. Am rulat în acest an spectacole multe de repertoriul ONRT, a fost Festivalul Internaţional Timişoara Muzicală (ediţia XLV), am avut ‘Boema’ şi ‘Carmen’ concertant pentru că ne era teamă să punem corpul de copii pe scenă. I-am avut, în schimb, oaspeţi pe Alin Stoica, Ramona Zaharia, Bogdan Baciu, Zeljko Lucic şi pe dirijorii David Crescenzi şi Ciprian Teodoraşcu. După un an de pauză am continuat Festivalul de operă şi operetă în aer liber şi am fost cu ‘La Serva Padrona’ la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. În continuare, ne dorim distribuţii frumoase”, a adăugat Cristian Rudic.
 

Sursa: Agerpres

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel