27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂClădirea spectaculoasă a Casei Muzicii Maghiare de la Budapesta a fost finalizată

Clădirea spectaculoasă a Casei Muzicii Maghiare de la Budapesta a fost finalizată

Publicat în

spot_img
spot_img

Clădirea spectaculoasă a Casei Muzicii Maghiare/Magyar Zene Háza, de la Budapesta, a fost finalizată și își va deschide porțile publicului la sfârșitul acestei luni cu o expoziție incitantă și mai multe programe muzicale, a anunțat László Baán, comisarul ministerial al Proiectului Liget Budapesta. 

Proiectată de arhitectul japonez Sou Fujimoto, clădirea este o capodoperă arhitecturală contemporană. Structura perforată a acoperișului, liniile organice și pereții uriași de sticlă, fac din această clădire una care oferă o priveliște inconfundabilă. Casa Muzicii Maghiare a fost construită pe locul fostelor clădiri de birouri dărăpănate de la Hungexpo și este una dintre cele mai așteptate clădiri noi construite în lume.

Ea își va deschide oficial porțile pe 22 ianuarie, marcând Ziua Culturii Naționale în Ungaria.

Proiectul lui Sou Fujimoto a fost selectat în urma unui concurs lansat în 2014. Proiectul arhitectului japonez a primit multă atenție în întreaga lume, astfel că atât CNN, cât și World Architecture Community (WAC) au declarat-o una dintre cele mai așteptate clădiri noi în întrega lume. 

Casa a fost deja aleasă drept cea mai bună clădire publică din Europa în 2019 la prestigioasa ”London International Property Awards”, una dintre cele mai importante manifestări de profil pentru industria imobiliară. Și în 2020, a primit un alt premiu important, respectiv pentru cel mai bun imobil cu destinație muzicală la ”American Music Cities Awards”.

Triple division house – o clădire unică, pe trei niveluri

Viziunea de design a clădirii șterge granițele dintre clădirea Casei Muzicii Maghiare și Parcului Orașului, intrarea în clădire oferă vizitatorului o experiență de parcă ar mai merge în natură. Acest tip de aerisire și transparență este asigurată în principal de pereții uriași din sticlă, de fațada fără o diviziune structurală orizontală, formată din 94 de piese, toate fabricate individual și care ating o înălțime de aproape 12 metri în unele secțiuni. Fuziunea armonioasă a casei și a naturii este subliniată și de elementele decorative modelate de miile de frunze stilizate în plafonul suspendat, a căror culoare aurie răspunde constant la schimbările condițiilor de lumină. O altă caracteristică emblematică a casei este structura sa organică, plutitoare a acoperișului, care a fost modelată de designer pe baza unei imagini vizuale a vibrației sonore, unda sonoră. Aproape că nu există elemente pătrate în acoperiș, doar forme pur ondulate; suprafața sa este spartă de aproape 100 de puțuri de lumină cu design unic, dintre care câteva transmit lumină naturală în interior, creând o atmosferă specială.

„În timpul proiectării și implementării sistemelor tehnice ale Casei Muzicii Maghiare, am acordat o atenție deosebită aplicării soluțiilor durabile și ecologice: aprovizionarea sa cu energie este acoperită în mare măsură din surse regenerabile. O altă soluție extrem de inovatoare este aceea folosită pentru răcire. Clădirea este răcită printr-un sistem centralizat conectat la patinoarul din apropiere.” a subliniat Benedek Gyorgyevics, CEO al Városliget Zrt.

La fel ca exteriorul unic al clădirii, și interiorul are un design unic. Clădirea se desfășoară pe pe trei niveluri, unde spațiile destinate expozițiilor sunt amplasate la subsol. Aici vor fi organizate expoziții permanente și temporare, pe cei aproape 2.000 de metri pătrați.

Parterul conține două săli de spectacol, în timp ce etajul găzduiește săli de cursuri, o bibliotecă și spații de birouri. Tot la etaj veți găsi arhiva digitală, care conține, în principal, documente despre istoria muzicii ușoare maghiare, biblioteca și clubul multimedia, precum și sălile pedagogice muzicale.

Amenajarea expoziției permanente este aproape finalizată

„În paralel cu finalizarea clădirii se desfășoară și amenajarea expoziției permanente, care va ghida vizitatorii prin punctele de cotitură ale istoriei muzicii europene și, în special, a muzicii maghiare, după vernisajul de la sfârșitul lunii ianuarie. La expoziția de 1000 de metri pătrați intitulată Dimensiuni sonore – Călătorii muzicale în spațiu și timp, vizitatorul poate experimenta o poveste captivantă ca participant interactiv.” a anunțat András Batta, directorul general al Casei Muzicii Maghiare.

Aventura în istoria muzicii începe cu actele muzicale magice ale omului preistoric, adică din momentul apariției muzicii și continuă apoi cu rădăcinile muzicii populare maghiare. 

Primul punct de cotitură este apariția muzicii scrise, urmată de polifonie, iar apoi o altă naștere, nașterea genului de operă. Cei interesați pot privi la cei mai mari maeștri: Haydn, Bach, Mozart, Beethoven și pot vedea cum orașele europene din secolul al XVIII-lea, importante pentru istoria muzicii, prind viață în mod virtual. 

Expoziția prezintă individualitatea unor compozitori precum Ferenc Erkel și Ferenc Liszt, dar și Béla Bartók și Zoltán Kodály, fără de care istoria muzicii maghiare este de neconceput. Dar expoziția ne conduce și în alte epoci, cum e cea a experimentelor muzicale de avangardă, a eforturilor inovatoare, a impactului progreselor tehnologice, de la fonografe la coloane sonore de ultimă generație și instrumente electronice, care însoțesc proliferarea unor stiluri muzicale populare copleșitoare. Iar până la sfârșitul expoziției, vom ajunge la perioada contemporană, unde suntem înconjurați de un fel de nor muzical, la îndemâna noastră. 

Vizitatorii se pot plimba prin expoziție într-un mod interactiv. Experiențele audiovizuale sunt însoțite de un așa-numit spațiu de sunet creativ, în care poți încerca nu doar instrumente tradiționale, ci și o coloană sonoră, o unitate de ritm și o orgă care ascunde o trupă robotică, astfel încât cei care nu au experiență instrumentală să poată cânta. Așa că toți cei care coboară în adâncurile magice ale Casei Muzicii Maghiare, se pot aștepta la o aventură deosebită și descoperiri incitante.

Pe lângă expoziția permanentă, așa-numita cupola sonoră va oferi o experiență deosebită, în care putem explora lumea sonoră din jurul nostru. Atracția, care poate găzdui aproximativ 50 de vizitatori o dată, se află pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, lângă zona expozițională. Vizitatorul este în centrul unui spațiu în formă de cupolă, înconjurat de un ecran în care sunetele din jurul nostru pot fi auzite de la peste 30 de difuzoare: de la sunetele naturii până la muzica compusă. Împreună, efectele vizuale și sonore vor oferi experiențe impresionante și unice.

Sală de concerte cu pereți de sticlă

O sală de concert cu pereți de sticlă este o raritate. Este interesant și unic de privit, dar în același timp este o provocare uriașă, atât pentru designeri, cât și pentru constructori, în ceea ce privește acustica. Cu toate acestea, Nagata Acoustics, o companie japoneză cu o vastă experiență internațională, a realizat imposibilul. Ei sunt cei care au creat acustica sălii de concerte Walt Disney din Los Angeles, a Filarmonicii din Hamburg, a sălii de concerte a Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg și Filarmonicii in Paris.

La Budapesta, compania Nagata Acoustics a lucrat îndeaproape la proiectul sălii de concerte cu designerul Fujimoto încă de la început și a abordat provocarea cu soluții inovatoare. În locul suprafețelor mari, continue de sticlă, se creează un perete ceva mai mic și în formă de zig-zag, deoarece în acest fel sunetul care se ciocnește cu peretele nu este reflectat direct de la suprafață, ci este împrăștiat, rezultând un sunet omogen. Personalul Nagata Acoustics a făcut măsurători timp de o săptămână după ce sala de concert a fost finalizată: sala a fost testată mai întâi fără sunet, apoi cu instrumente acustice (flaut solo, cvartet de coarde, instrumente populare) și în final cu sunet. În timpul repetițiilor, s-a constatat că ascultând în orice punct al încăperii, se menține aceeași calitate acustică excelentă.

Publicul larg este așteptat la primele concerte începând cu ultimul weekend din ianuarie, iar biletele online vor fi disponibile de la începutul săptămânii viitoare.

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel