21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSPORTA murit Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioana mondială a...

A murit Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioana mondială a scrimei româneşti

Publicat în

spot_img
spot_img

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioana mondială a scrimei româneşti, a murit la 83 de ani, a anunţat miercuri Federaţia Română de Scrimă pe pagina sa de Facebook.

Floretista născută la Cluj, pe 9 octombrie 1938, “a cunoscut succesul şi gloria pe planşele lumii”, fiind “exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care scrima a fost mai mult decât un sport, a însemnat totul”, a afirmat FR Scrimă.

Olga Orban-Szabo a câştigat prima medalie olimpică pentru scrima românească, obţinând argintul în competiţia individuală la Jocurile de la Melbourne în 1956. Tot ea a devenit în 1962, la Buenos Aires, şi prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câştige primul titlu suprem, la Havana, în 1969. Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl şi Ana Pascu. În cariera sa, Olga Orban-Szabo a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice. 11 medalii strălucesc în palmaresul sau: trei la Jocurile Olimpice (una de argint, două de bronz) şi opt la Campionatele Mondiale (două de aur, trei de argint, trei de bronz), menţionează FR Scrimă.

“Prin ceea ce lasă moştenire Familiei Scrimei Româneşti, prin tot ceea ce Olga Orban-Szabo ne-a dăruit, emoţii şi clipe de neuitat, lecţii de viaţă despre caracter şi omenie, EA şi colegele ei din generaţia de aur a floretei româneşti, vor trăi prin fiecare scrimer care le urmează calea”, a afirmat Federaţia.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel

Noapte de rugăciune la pelerinajul eparhial de la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Arhiepiscopal Major

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla și Preasfinţitul Părinte Claudiu invită şi în acest an credincioşii să continue tradiţia urmată de-a lungul generaţiilor în Biserica Română Unită şi în Eparhia de Cluj-Gherla, cea a pelerinajelor la sanctuarele mariane în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.