21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SĂLAJProcesul pentru retrocedarea Colegiului Reformat "Wesselényi" din Zalău continuă la Înalta Curte

Procesul pentru retrocedarea Colegiului Reformat “Wesselényi” din Zalău continuă la Înalta Curte

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Zalău a făcut recurs împotriva hotărârii de restituire de către Curtea de Apel din Cluj-Napoca a Colegiului Reformat “Wesselényi” din Zalău, prin urmare, procesul pentru dreptul de proprietate a Colegiului continuă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Recursul a fost anunţat pe o pagină de socializare de István Csűry, episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. Acesta a mai adăugat că, în paralel cu procesul pentru dreptul de proprietate, continuă şi acţiunea penală împotriva sa şi a lui Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal. Parchetul îi suspectează pe cei doi ierarhi de fals în acte, dare de mită şi uz de fals în dosarul de retrocedare a Colegiului Reformat “Wesselényi”. Potrivit episcopului, orice s-ar întâmpla, biserica îşi va exercita dreptul la recurs ceea ce, în opinia sa, înseamnă “a-l chema în ajutor pe Dumnezeu”.

Curtea de Apel din Cluj-Napoca a hotărât în primă instanţă, în data de 2 decembrie 2021, restituirea clădirilor Colegiului Reformat “Wesselényi” din Zalău Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. Potrivit minutei sentinţei, publicată pe portalul instanţelor de judecată, Curtea de Apel a admis parţial cererea Bisericii. Pentru unele corpuri ale clădirii Biserica va trebui să plătească, în timp ce pentru altele, va primi despăgubiri.

Clădirea Colegiului Reformat “Wesselényi”, situată în centrul municipiului Zalău, a fost confiscată de statul comunist român de la Biserica Reformată, în anul 1948, în timpul naţionalizării. În anul 2003, impozanta clădire a fost revendicată de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului. Comisia de restituire de la Bucureşti a refuzat însă să o retrocedeze invocând anumite lipsuri. Hotărârea de respingere a fost contestată de Eparhie la Curtea de Apel din Cluj-Napoca, însă Biserica a pierdut procesul în primă instanţă. În urma recursului, în octombrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a retrimis cazul instanţei de fond. În urma rejudecării, Curtea de Apel a dispus restituirea.

Colegiului Reformat “Wesselényi” din Zalău îi conferă o valoare simbolică faptul că poetul Ady Endre a studiat între 1892 – 1896 şi a absolvit în această instituţie. Impunătoarea clădire a şcolii revendicate a fost construită în perioada 1904 – 1906, după ce Ady Endre şi-a terminat studiile.

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel