27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJRealitate virtuală în două expoziții temporare la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Realitate virtuală în două expoziții temporare la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Publicat în

spot_img
spot_img

Două expoziții inovative sunt deschise la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei până în data de 22 februarie 2022, respectiv 31 martie 2022. Ambele expoziții sunt realizate în cadrul a două proiecte, finanțate prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și organizația norvegiană NUDA AS.

Expoziția „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor” este organizată în cadrul proiectului intitulat „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale” și poate fi vizitată până în 22 februarie 2022. Expoziția inovativă ilustrează interacțiunea între tehnologiile digitale și expunerea clasică a bunurilor culturale, cele două planuri expoziționale îmbinându-se într-un context nou și într-o perspectivă imersivă.

Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume biserica din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică, donate muzeului de către Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1966. Bunurile culturale mobile, uneltele unui dulgher și imaginile detaliate ale picturii bisericii, cărora li se adaugă o secțiune dedicată personalității lui Horea, sunt îmbinate într-o expoziție relevantă în sine, care dorește să descrie istoria unui monument și pe aceea a comunității căreia i-a aparținut.

Expoziția reală este completată în mod fericit cu spectaculoasa componentă realizată prin realitatea virtuală, cu ajutorul căreia s-a reușit scanarea completă a bisericii în exterior și în interior.

Expoziția „Icoanele de pe Valea Sebeșului în colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei” este organizată în cadrul proiectului intitulat „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural” și poate fi vizitată până în 31 martie 2022.

Expoziția intenționează să faciliteze accesul vizitatorilor la icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeșului, pictate în localitățile Laz, Lancrăm, Maierii Albei Iulia, aflate în colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică și documentară, datorate muncii unor întregi generații de artiști țărani.

Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate atât prin expunere directă, cât și prin prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, a materialelor și a tehnicilor de execuție.

În cadrul proiectului au fost restaurate și conservate 66 de bunuri de patrimoniu, pe care publicul larg le va putea admira în original, expuse pe simezele muzeului în sălile special amenajate. În același timp, vizitatorii se vor putea bucura și de interacțiunea virtuală cu piesele expoziției, prin aportul tehnologiei digitale.

Vizitatorii sunt așteptați să exploreze artefactele expuse în sălile muzeului prin intermediul realității virtuale, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17, Palatul Reduta (str. Memorandumului nr. 21).

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel

Noapte de rugăciune la pelerinajul eparhial de la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Arhiepiscopal Major

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla și Preasfinţitul Părinte Claudiu invită şi în acest an credincioşii să continue tradiţia urmată de-a lungul generaţiilor în Biserica Română Unită şi în Eparhia de Cluj-Gherla, cea a pelerinajelor la sanctuarele mariane în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.