Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a avut o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Békés din Ungaria, referitoare la interesul guvernului de la Budapesta de a conecta drumul expres Arad-Oradea la drumul expres M44 din Ungaria, care face legătură între Békéscsaba și autostrada spre Budapesta.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Guvernul ungar a anunțat că realizarea drumului M44 este o prioritate regională. Conectarea M44 la drumul expres Arad-Oradea se va putea realiza în zona Salonta, pe ruta Békéscsaba-Sarkad-Kötegyán-graniță-Salonta.

”Din cauza restricțiilor de mediu în lunca Crișului Alb și al Crișului Negru, alte posibile puncte de racordare, aceasta a fost considerată varianta optimă de către partea maghiară.Partea maghiară m-a informat că demarează un studiu tehnic pentru analizarea circumstanțelor și condițiilor racordării M44 la drumul expres Arad-Oradea. Rezultatul studiului va fi transmis Consiliilor Județene Arad și Bihor, respectiv Guvernului României”, a transmis Iustin Cionca.

Foto: Pagina Facebook Iustin Cionca

Un astfel de record ar fi posibil prin crearea unui nou punct de trecere a frontierei.

În Ungaria drumul expres este construit deja până la Lakitelek, deci ar mai rămâne de realizat doar câțiva kilometri până la graniță.

” Așa cum am afirmat permanent, drumul expres Arad-Oradea creează dezvoltare, iar oportunitatea sa a fost recunoscută foarte rapid și de autoritățile de la Budapesta. Prin conectarea acestui drum la rețeaua maghiară de drumuri expres și autostrăzi, putem spune că drumul expres Arad-Oradea ar dobândi nu doar o importanță zonală, ci una euroregională, ceea ce confirmă calculele noastre din momentul în care Consiliile Județene Arad și Bihor, respectiv primăriile Arad și Oradea au început acest demers.” a mai spus președintele CJ Arad.

Pe partea maghiară, a fost constituit Grupul de Lucru al Conectării Drumurilor Expres Ungaria-România, condus de Zsolt Thorockay, din cadrul Ministerului Inovației și Tehnologiei. Grupul s-a reunit la Gyula, Ungaria, unde a fost luată în discuție joncțiunea cu drumul expres Arad-Oradea.

Ordinul de începere pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru drumul expres Arad-Oradea a fost dat în luna august 2021. Până astăzi, au fost elaborate analiza multicriterială și studiul arheologic și a fost stabilită varianta de traseu. Sunt în curs de elaborare documentațiile privind ocuparea terenurilor, studiul de evaluare a impactului asupra mediului, planurile urbanistice zonale, documentațiile pentru obținerea unor avize și acorduri.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania