Direcția Națională Anticorupție precizează, într-un comunicat de presă, că a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate în luna decembrie 2021, având ca obiect fraudarea fondurilor europene. În aceste cauze au fost trimiși în judecată, prin rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a vinovăției, 46 de inculpați (persoane fizice și juridice) în cauze cu prejudicii de aproape 36 de milioane de lei (peste 7 milioane euro) în dauna fondurilor europene.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Primarul comunei bihorene Roşiori, Kelemen Zoltan, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie pentru o tentativă de fraudare a fondurilor europene după ce, în cadrul unui proiect de reabilitare a drumului de legătură Pocsaj-Roşiori, finanţat prin programul transfrontalier HU-RO, ar fi încercat să obţină 103.079 euro prezentând documente false pentru arbuşti şi arbori inexistenţi.  Dintr-un comunicat transmis, joi, de Biroul de presă al DNA reiese că în cursul anului 2014, în contextul realizării proiectului „Reabilitare și construire drum de legătura Pocsaj – Roșiori”, inculpatul Kelemen Zoltan, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului mai multe documente care nu corespund realității (procese verbal de recepție, de verificare a calității, facturi fiscale, etc.) în scopul de a obține în mod injust suma de 103.079 euro. Banii respectivi reprezentau contravaloarea unui contract încheiat, în contextul de mai sus, de Primărie cu omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză, având ca obiect livrarea și plantarea unor arbori și arbuști. În contextul menționat mai sus, cererea inculpatului Kelemen Zoltan a fost refuzată integral de către autoritatea de implementare a proiectului.

În aceeași cauză, precizează DNA, au fost trimise în judecatăși patru persoane fizice (administrator al unei societăți comerciale, proiectant, responsabil tehnic cu execuția lucrărilor și diriginte de șantier) pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

Și fostul primar al comunei brașovene Jibert, Marian Pîtea, a fost trimisîn judecatăpentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În aceeași cauză a fost trimisă în judecată și Ana Adriana Șerban,la data faptelor consilier juridic în cadrul Primăriei comunei Jibert și reprezentant al Asociația crescătorilor de taurine Jibert, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, a Asociației crescătorilor de taurine Jibert, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că inculpata Șerban Adriana Ana, în calitate de reprezentant al Asociației crescătorilor de taurine Jibert, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), în perioada 2007-2014, mai multe documente în care erau consemnate date necorespunzătoare adevărului pentru a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Inculpata ar fi beneficiat de sprijinul primarului Pîtea Marian care, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu Asociația un contract prin care i-a dat în administrare întreaga suprafață de pășune deținută de comuna Jibert. Documentul respectiv nu îi conferea inculpatei un drept de folosință asupra terenului menționat, fiind încheiat în mod formal, pentru a crea aparența că Asociația ar avea un astfel de drept asupra pășunii comunale.
În realitate pășunea a fost utilizată de toți locuitorii comunei, nu doar de membrii formei asociative.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.594.739 lei sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cei trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania