Sinagoga din Făgăraş a fost vandalizată la mai puțin de o lună de la finalizarea parţială a lucrărilor de reabilitare la fațada clădirii, a anunţat joi primăria municipiului. Persoane necunoscute au aruncat cu o substanţă despre care nu s-a stabilit ce ar fi pe întreaga latură de sud a monumentului istoric.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Pe zidul proaspăt văruit al clădirii a fost aruncată o substanță despre care nu se știe deocamdată ce este și, de asemenea, se văd și urme de bocanci.

„Ne este greu să înţelegem comiterea faptelor de distrugere, când patrimoniul local este al tuturor cetăţenilor şi ar trebui protejat de orice om. În cursul acestei zile vom sesiza autorităţile competente pentru identificarea făptaşului şi luarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de cazuri”, au precizat reprezentanţii Primăriei Făgăraş.

Clădirea a fost construită în 1870 și se afla într-o stare avansată de degradare. Lucrările de reabilitare au început în 2019, în urma discuțiilor pe care primarul Gheorghe Sucaciu le-a avut cu arhitecți, reprezentanți ai ONG-urilor locale și cetățeni.

În perioada 2019-2021 au avut loc trei intervenții asupra clădirii: cu ajutorul unei sponsorizări de 15.000 de lei din partea unei companii private s-a efectuat o intervenție urgentă la acoperiș. Ulterior a fost refăcut tot acoperișul, de la schimbarea țiglei, până la recondiționarea șarpantei de lemn, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundația Comunitară „Țara Făgărașului” și Ambulanța Monumentelor

În prezent este în curs etapa a treia, în cadrul căreia este refăcută fațada, lucrările fiind finanțate din bugetul local.

În luna august a anului trecut, Primăria Făgăraș a organizat – împreună cu Centrul pentru Mediu Construit, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, @HomeinFagaras și Institutul de Cercetare Făgăraș – un atelier care a reunit arhitecți și studenți din Cluj, Brașov, București și Constanța pentru realizarea unui plan de reconversie a sinagogii într-un centru cultural internațional.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania