21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITASiculicidium | Prezență impresionantă la comemorarea secuilor ucişi la Siculeni de trupele...

Siculicidium | Prezență impresionantă la comemorarea secuilor ucişi la Siculeni de trupele austriece

Publicat în

spot_img
spot_img

Aproximativ 500 de persoane au participat vineri, în localitatea harghiteană Siculeni, la comemorarea secuilor ucişi în anul 1764 pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece, la eveniment fiind prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului Ungariei.

Evenimentul, care se desfăşoară în fiecare an, a început la biserica din localitate, unde a avut loc o slujbă de pomenire, apoi participanţii s-au adunat la monumentul “Siculicidium”, ridicat în memoria celor ucişi, unde s-au ţinut discursuri şi au fost depuse coroane de flori, iar la final a fost rostită o rugăciune şi s-a intonat imnul secuiesc şi cel al Ungariei.

La comemorare au luat parte autorităţi locale şi judeţene, parlamentari UDMR, reprezentanţi ai altor organizaţii ale maghiarilor, precum şi Magyar Levente, adjunctul ministrului de Externe al Ungariei, Potápi Árpád János, secretar de stat, responsabil cu politica de solidaritate naţională în Guvernul Ungariei, dar şi ministrul Mediului din Guvernul României, Tanczos Barna.

Adjunctul ministrului de Externe al Ungariei, Magyar Levente, le-a transmis participanţilor că cei din Ungaria “vin cu un sentiment special în ţinutul secuiesc”, pentru că se simt aici ca acasă şi i-a elogiat pe secui pentru că “nu s-au rupt” de identitatea maghiară, punctând că maghiarii din Ungaria îi văd pe secui ca pe acei fraţi “pentru care a fi maghiar este o luptă de zi cu zi”.

Oficialul maghiar a vorbit despre provocările la care au fost supuşi maghiarii de-a lungul istoriei, arătând că toţi cei care au încercat ştergerea culturii şi a identităţii, asimilarea sau alungarea acestora nu au avut sorţi de izbândă.

Magyar Levente a făcut referire la faptul că reprezentanţii politici ai maghiarilor din România participă la guvernarea ţării, punctând faptul că este vorba despre rezultate “foarte mari”, ale căror germeni se află în luptele trecutului.

“Să nu uităm, deci, doamnelor şi domnilor, martirii şi eroii trecutului, pentru că lor putem să le mulţumim pentru prezentul nostru. Să ne amintim astăzi de acel carnagiu din Siculeni şi de toate celelalte care au fost, să luăm un exemplu de la strămoşi şi avem aceeaşi sarcină şi astăzi, să trăim şi să murim pentru libertate”, a spus adjunctul ministrului de Externe al Ungariei.

Acesta a adăugat că “trebuie întărită guvernarea naţională din Ungaria”, făcând apel la unitate, în contextul în care, în ţara vecină vor avea loc, în această primăvară, alegeri parlamentare.

Ministrul Mediului din România, Tanczos Barna, a spus că ziua de 7 ianuarie, vorbeşte de “perseverenţa şi de dorinţa de libertate a Secuimii”, care a reprezentat un exemplu pentru generaţiile viitoare.

“Noi, secuii, întotdeauna am găsit o soluţie. (…) Am supravieţuit ciumei, tifosului, am trecut peste toate pandemiile şi vom supravieţui şi peste această pandemie. Avem grijă unii de ceilalţi, luăm decizii responsabile. Dar am supravieţuit şi tătarilor şi turcilor şi armatelor ţariste şi imperiale, am supravieţuit politicii de asimilare, dacă trebuia am apucat arma, dacă nu am putut apucat arma, atunci, scrâşnind din dinţi am muncit aşteptând vremurile mai bune, construind un viitor, deschizând perspective copiilor”, a spus Tanczos, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a mulţumit “prietenilor din ţara mamă”, premierului Orbán Viktor şi Guvernului Ungariei şi a dat asigurări că secuii vor merge înainte şi nu înapoi, cu trimitere la sloganul electoral al FIDESZ din acest an (Előre megyünk, nem hátra! – Mergem înainte, nu înapoi, n.r.)

“Stimate domnule ministru adjunct, stimate domnule secretar de stat, stimaţi prieteni din Ungaria, astăzi, aici, la monumentul Siculicidium, vă putem asigura pe voi toţi că noi, secuii, şi anul acesta ca şi întotdeauna când ţara a avut nevoie de noi ştim încotro e înainte şi împreună cu voi şi noi, astăzi, mergem înainte şi nu înapoi”, a spus Tanczos Barna

Masacrul de la Siculeni, în latină Siculicidium “uciderea de secui”, în maghiară Madéfalvi vérengzés a fost o execuție în masă organizată în anul 1764 de armata austriacă, împotriva secuilor rebeli, care s-au opus încorporării în nou înființatele regimente grănicerești secuiești, ale graniței militare. Potrivit datelor istorice, în zorii zilei de 7 ianuarie 1764, 1.350 de soldaţi austrieci au înconjurat satul Siculeni, iar două tunuri au deschis focul asupra localităţii. Ulterior, soldaţii au intrat în satul bombardat şi i-au măcelărit pe toţi cei care le-au ieşit în cale, inclusiv femei şi copii.

Acțiunea a fost ordonată de curtea imperială de la Viena. Cu executarea ordinului a fost însărcinat generalul Adolf Nikolaus Buccow, guvernatorul imperial al Transilvaniei, care, după refuzul secuilor, și-a dat demisia. Locul lui a fost luat de generalul conte Joseph von Siskovics, un etnic maghiaro-croat care, în 7 ianuarie 1764, a atacat localitatea Mádéfalva (azi Siculeni).

Cifrele oficiale ale vremii estimează la 200 numărul morţilor, dar procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor a avansat o cifră mai mare, susţinând că e vorba probabil de cel puţin 400 de victime. Pe locul măcelului a fost ridicat un monument în memoria celor masacraţi.

Consecința imediată a masacrului a fost emigrarea a numeroși secui în Moldova, unde au înființat sate noi sau s-au refugiat în comunitățile de secui din Bucovina. Satele nou înființate au fost Istensegíts (“Doamne ajută”) (Țibeni), Fogadjisten (“Doamne primește”) (1776, Iacobești), Hadikfalva (Dornești), Józseffalva (1785, Vornicenii Mari), Andrásfalva (1786, Măneuți). În prezent, aceste sate fac parte din județul Suceava.

Pe locul măcelului a fost ridicat un monument care a fost inaugurat în 8 octombrie 1905 şi este o creaţie a sculptorului Köllő Miklós.

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel

Tânăr harghitean, atacat de un urs în zona satului Văleni

În fotografia postată pe pagina de socializare se poate observa că tânărul atacat a suferit mai multe plăgi zgâriate la nivelul spatelui şi al scalpului.

Dacă hrăniți urșii, nu veți mai avea voie să vizitați lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş

"Promit că cei pe care îi surprind că hrănesc urşii, pe lângă amenda sosită pe numărul de înmatriculare, din partea mea vor primi în 'dar' interdicţia de a vizita Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş, indiferent că este persoană fizică sau operator turistic!", spune Dósa Elek Levente, directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana