21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEA fost anunţat programul primelor concerte care vor avea loc la Casa...

A fost anunţat programul primelor concerte care vor avea loc la Casa Muzicii Maghiare din Budapesta

Publicat în

spot_img
spot_img

A fost anunţat programul primelor concerte care vor avea loc la Casa Muzicii Maghiare (Magyar Zene Háza), noul edificiu de cultură din Budapesta care, începând cu 23 ianuarie, aşteaptă publicul la concerte de muzică clasică, jazz, muzică uşoară, world music, muzică tradiţională şi electronică, respectiv la ateliere şi sesiuni de pedagogie muzicală, mese rotunde şi o expoziţie interactivă de istoria muzicii.

În zilele de după deschidere, studenţi de la Academia de Muzică vor susţine concerte gratuite, programul de concerte al instituţiei urmând să înceapă la 28 ianuarie, biletele fiind puse în vânzare începând cu ziua de vineri, pe pagina de internet magyarzenehaza.com, a declarat directorul operativ al Casei Muzicii Maghiare, Márton Horn, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, clădirea va fi deschisă în fiecare zi, expoziţia permanentă putând fi, de asemenea, vizitată toată săptămâna, cu excepţia zilei de luni, în timp ce programele se vor concentra, în primele două luni, în cea de-a doua jumătate a săptămânii, urmând ca, treptat, să fie acoperită întreaga săptămână.

Directorul executiv, András Batta a subliniat că noua instituţie culturală umple un gol, şi scopul ei principal este să se adreseze unui public nou, pe care să îl atragă către muzică, dorindu-se totodată şi demonstrarea faptului că educaţia muzicală este un lucru “cool”.

Cei trei piloni care vor susţine funcţionarea casei vor fi expoziţiile, programele muzicale şi pedagogia muzicală, a relatat directorul general, adăugând că în cadrul casei îşi vor găsi locul o mare varietate de genuri şi stiluri muzicale, precum şi producţii speciale şi colaborări.

Potrivit lui András Batta, clădirea Casei Muzicii Maghiare poartă semnătura arhitectului japonez de renume mondial Fujimoto Su, care consideră că acesta este cel mai bun proiect al său din toate timpurile. Clădirea unică are un foaier primitor, cu pereţi de sticlă, un spaţiu care joacă un rol important în ademenirea publicului; în plus, lângă clădire a fost construită şi o scenă în aer liber, respectiv un loc de joacă cu tematică muzicală.

Despre programele muzicale, directorul executiv a subliniat că fiecare poartă un mesaj. O atenţie deosebită va fi acordată, de exemplu, tinerilor muzicieni sau invitării în ţară a unor interpreţi care nu au mai cântat niciodată în Ungaria, aceştia urmând să cânte, deseori, împreună cu muzicieni maghiari.

Dintre invitaţii străini, András Halmos, coordonatorul programului de concerte al instituţiei, l-a menţionat pe John Grant, care pe data de 26 martie va cânta pentru prima dată solo în Ungaria, în cadrul turneului dedicat noului său album, Boy From Michigan.

Aici vor sosi, pentru prima dată în Ungaria, artişti ca Delvon Lamarr Organ Trio, care cântă un mix instrumental de soul, jazz şi rock’n’roll; cântăreaţa Marina Satti din Grecia/Sudan, care încorporează elemente muzicale tradiţionale în muzica sa pop; Sílvia Pérez Cruz, compozitoare şi cântăreaţă proeminentă a scenei de new folk din Catalunia; Aoife O’Donovan, câştigătoare a unui premiul Grammy.

Robert Henke va prezenta o producţie contemporană realizată cu ajutorul a cinci computere Commodore interconectate; pe scenă va urca şi unul dintre producătorii emblematici ai Berlinului, DJ-ul britanic Sam Barker, de asemenea director al unei case de discuri; italianul Lorenzo Senni va sosi la Budapesta cu un spectacol vizual conceput special pentru Casa Muzicii Maghiare.

Dintre concertele de jazz, András Halmos a evidenţiat concertul comun al pianistului japonez Makoto Ozone şi al maghiarului Richárd Szaniszló, care cântă la vibrafon şi la marimba, precum şi concertul saxofonistului Ben Wendel şi al orchestrei sale.

Una dintre cele mai importante reviste de programe internaţionale, Time Out, a ales Casa Muzicii Maghiare ca fiind una dintre cele mai bune 22 de atracţii culturale din lume dintre cele care urmează să fie realizate în 2022.

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel