O expoziţie foto inedită, intitulată “Maestrul Ştefan Tóth István şi ucenicii lui”, realizată în premieră în România, a fost vernisată sâmbătă la Galeria “Euro Foto Art” Oradea, Centrul Expoziţional al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) din România.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Expoziţia cuprinde 77 de lucrări, trimise de tot atâţia absolvenţi, invitaţi din miile de pasionaţi care au urmat cursurile de tehnică şi artă fotografică organizate, de-a lungul celor 50 de ani de activitate, de către artistul fotograf Ştefan Toth, transmite Agerpres.

Fotografiile au fost realizate de artişti din Austria, Canada, China, Rusia, Japonia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Spania, Ungaria şi Ucraina.

“Originalitatea constă în faptul că fiecare absolvent a fost invitat să trimită pentru expoziţie ceea ce a considerat a fi cea mai valoroasă imagine a sa din punct de vedere artistic şi să însoţească imaginea cu o singură frază, care să reflecte ce înseamnă arta fotografică pentru autorul imaginii. Aşa cum se vede sub fiecare imagine expusă. Desigur că şi profesorul lor, adică, eu, a expus una singură”, a declarat Ştefan Toth pentru sursa citată.

Imaginea aleasă de acesta din arhiva personală este surprinsă în Tibet, cu o femeie apăsată de greutăţile vieţii, purtând în spate covoare artizanale. Sub imagine stă scris textul: “Pentru mine, arta fotografică a însemnat creaţie, predarea şi promovarea acesteia. / Számomra a fotóművészet alkotást, tanítást és annak népszerűsítését jelentette. / For me, photography meant creation, but also teaching, promoting it.”

Cunoscutul artist fotograf Ştefan Toth, în calitatea sa de preşedinte al Clubului Fotografic “Nufărul” Oradea şi al Asociaţiei Internaţionale “Euro Foto Art, a fost organizatorul şi lectorul a sute de cursuri de iniţiere în tehnica şi arta fotografică absolvite de câteva mii de pasionaţi şi iubitori ai fotografiei din Europa, Asia şi America de Nord.

Dintre foştii absolvenţi, mulţi s-au remarcat pe plan naţional şi internaţional cu premii obţinute în diferite saloane internaţionale organizate sub patronajul FIAP, precum Valentina Stan, Adela Rusu, Ovi D. Pop, Petrila Gheorghe sau Ovidiu Gabor. Este de apreciat faptul, a subliniat Ştefan Toth, că doi dintre absolvenţii cursurilor conduse de el – Adela Rusu şi Ovi D. Pop – au devenit, la rândul lor, lectori ai cursurilor de fotografie organizate în Oradea.

Noua expoziţie de artă fotografică va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până în 6 februarie 2022, putând fi vizitată de marţi până duminică, între orele orele 09:00 – 17:00, în Cetatea Oradea, în cadrul secţiei Muzeul Oraşului Oradea.

Lucrările expuse se pot viziona şi pe adresa:

https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/fiap-exhibition-center-oradea/.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.