Consiliile parohiale ale bisericilor ortodoxe din comuna Slimnic, județul Sibiu, au decis ca din acest an să nu se mai practice obiceiuladucerii de coroane cu flori la înmormântări. În locul acestui obicei, preoții din comună propun un mic ajutor material care să ajungă la familiile îndoliate.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Într-o postare pe grupul de Facebook al comunei Slimnic, preoții ortodocși susțin că vechiul obicei al aducerii de coroane la înmormântări este unul nesănătos, din cauza poluării generate de arderea acestora dar și a faptului că reprezintă ”bani arși” care ”nu ajută cu nimic sufletul decedatului, nici familia îndoliată”.

”În discuțiile care au avut loc s-a argumentat că există mai multe motive care să sprijine acest demers, că sunt bani arși, că nu ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului, dar poate că cel mai solid argument este acela că aceste coroane după trei-patru săptămâni trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm. Eliminăm astfel si poluarea, care este un aspect foarte important. Sigur a fost emisă și părerea că această schimbare nu se poate face brusc, dar cu perseverență, probabil că în câțiva ani această schimbare se va generaliza. Bineînțeles pentru familie sau în onoarea răposatului poate fi dusă și o simplă floare, nu e neapărată nevoie o coroană. Se înțelege că din partea celor mai apropiați vor fi aduse câteva coroane.”, se arată în informarea făcută de Preot Paroh Piț George Cosmin și Preot Paroh Mihăilescu Emilian, cei doi slujitori ai parohiilor din comuna Slimnic.

Hotărârea a fost adoptată în unanimitate deplină de către consilierii celor două parohii.

Pentru a pune în practică hotărârea, s-a propus realizarea unei cutii speciale pe care să fie scris textul AJUTOR PENTRU FAMILIE, cutie care să însoțească sicriul răposatului în cele două sau trei zile de priveghere creștinească.

Această modificare se va face publică prin anunțuri în biserici, prin afișe și prin luări de poziții ale preoților la predicile de la înmormântări, în care sa se arate motivele pentru care a fost propusă această modificare a înlocuirii coroanei cu ajutorul financiarul oferit direct familiei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.