27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘExpoziție inedită realizată de studenții arhitecți de la UPT

Expoziție inedită realizată de studenții arhitecți de la UPT

Publicat în

spot_img
spot_img

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit luni, 10 ianuarie 2022, vernisajul unei expoziții inedite realizate de studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism – EXPO FABRICAȚIE DIGITALĂ,  alcătuită din lucrările realizate prin imprimare 3D ale studenților de la specializarea „Mobilier și Amenajări Interioare” și ale studenților masteranzi la programul „Tendințe, materiale și tehnologii noi în arhitectura de interior”.

Proiectele prezentate, care au avut rolul de a-i familiariza pe studenți cu tehnologiile și echipamentele de imprimare 3D, reunesc două tipuri de exerciții dezvoltate pe parcursul semestrului I al acestui an universitar: unul de explorare formală parametrică cu materializarea unei serii de iterații geometrice de tip vază, iar altul surprinde o colecție de produse specifice ambianței de interior – piese de mobilier, obiecte decorative sau funcționale. 

Primul exercițiu este elaborat de studenții de la ciclul licență, specializarea Mobilier și Amenajari Interioare, din anul III de studii, în cadrul disciplinei Proiectare asistată de calculator, sub îndrumarea cadrului didactic ș.l.dr.arh. Diana Giurea. În cadrul disciplinei, la partea teoretică, studenții s-au familiarizat cu uneltele de modelare digitală pe care le-au aplicat în scopul generării unui obiect de tip vază. Proiectele prezentate au la baza operații de modelare digitală parametrică prin intermediul unor definiții geometrice cu variabile care permit explorarea formei într-un mod rapid și eficient, oferind posibilitatea investigării și determinării unui număr considerabil de iterații formale.  Expoziția reuneste 30 de proiecte prezentate prin parte ilustrativă, însoțită de modelul fizic al geometriei.   

Exercițiul al doilea este elaborat de studenții masteranzi înscriși în anul I de studii la programul Tendinţe, materiale și tehnologii noi în arhitectura de interior, în cadrul disciplinei opționale Modelare 3D avansată și fabricație digitală, sub îndrumarea cadrului didactic s.l.dr.arh. Anghel Andreea. Cursul de modelare 3D s-a bazat pe experimentarea în cadrul orelor a diferitelor metode de construcție în 2D si 3D, realizând exerciții practice împreună cu studenții, trecand progresiv de la construcții de volume simple, cu suprafețe drepte, la construcții complexe, cu suprafețe curbe. În urma acestor exerciții, tema finală a fost stimularea creativității și punerea în practică a metodelor de construcție învățate pentru crearea unor  piese de mobilier, obiecte decorative sau funcționale specifice arhitecturii de interior. Aceste piese create au fost transpuse în realitate cu ajutorul printului 3D. Astfel, studentii au învățat pașii necesari procesului de imprimare 3D și anume: creare model digital, salvare model în format STL, importare fișier în program (slicer) și generare G-code, pregătire imprimare 3D și post-procesare. Expoziția reuneste 21 de proiecte prezentate prin parte ilustrativă însoțită de modelul fizic al obiectelor.  

Pentru ambele exerciții, obiectele s-au materializat cu tehnologia de imprimare 3D, prin intermediul echipamentelor disponibile la FAUT și la Biblioteca UPT.  

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 ianuarie – 16 februarie 2022, în holul central al Bibliotecii UPT, în intervalul orar de funcționare a instituției. 

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel