21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEPapa Francisc, critic la adresa ''colonizării ideologice'' și a fenomenului ''cancel culture''

Papa Francisc, critic la adresa ”colonizării ideologice” și a fenomenului ”cancel culture”

Publicat în

spot_img
spot_img

Papa Francisc a criticat luni ”colonizarea ideologică” în curs, potrivit lui, în anumite instituţii publice, văzând în ea expresia ”cancel culture”, relatează AFP.

“În numele protecţiei diversităţii, sfârşim prin a şterge sensul oricărei identităţi”, a declarat Suveranul Pontif într-un discurs susţinut cu prilejul unei întâlniri cu corpul diplomatic.

“Asistăm la elaborarea unei gândiri unice constrânse să nege istoria, sau chiar mai rău, să o rescrie în baza unor categorii contemporane, în condiţiile în care orice situaţie istorică trebuie să fie interpretată potrivit hermeneuticii epocii”, şi-a exprimat el regretul.

“Cred că este vorba despre o formă de colonizare ideologică ce nu lasă loc libertăţii de expresie şi care, astăzi, ia din ce în ce mai mult forma ‘cancel culture’, care invadează numeroase domenii şi instituţii publice”, a mai spus papa, evocând “agende tot mai mult dictate de un mod de gândire care neagă fundamentele naturale ale umanităţii şi rădăcinile culturale care constituie identitatea a numeroase popoare”.

În decembrie, suveranul pontif argentinian a criticat un document intern al Comisiei Europene care evita utilizarea termenului “Crăciun”, văzând în asta un “anacronism” provenit dintr-un “laicism diluat”.

De asemenea, afirmaţiile papei par să facă referire la polemicile născute în Europa şi în SUA pe tema demontării unor statui ale unor figuri istorice din cauza trecutului lor colonial. 

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel

Noapte de rugăciune la pelerinajul eparhial de la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Arhiepiscopal Major

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla și Preasfinţitul Părinte Claudiu invită şi în acest an credincioşii să continue tradiţia urmată de-a lungul generaţiilor în Biserica Română Unită şi în Eparhia de Cluj-Gherla, cea a pelerinajelor la sanctuarele mariane în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Júdás-csók vagy szent csók

A testvéri összetartozás érzésének többféle kifejezése lehetséges. Ilyen a testvéri csók, amire az apostol biztat bennünket. (I. Korinthus 16,20)

Tradiționalul pelerinaj la Mănăstirea Nicula va fi condus de către IPS Andrei

Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului va fi precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.