fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEPapa Francisc, critic la adresa ''colonizării ideologice'' și a fenomenului ''cancel culture''

Papa Francisc, critic la adresa ”colonizării ideologice” și a fenomenului ”cancel culture”

Publicat în

spot_img
spot_img

Papa Francisc a criticat luni ”colonizarea ideologică” în curs, potrivit lui, în anumite instituţii publice, văzând în ea expresia ”cancel culture”, relatează AFP.

„În numele protecţiei diversităţii, sfârşim prin a şterge sensul oricărei identităţi”, a declarat Suveranul Pontif într-un discurs susţinut cu prilejul unei întâlniri cu corpul diplomatic.

„Asistăm la elaborarea unei gândiri unice constrânse să nege istoria, sau chiar mai rău, să o rescrie în baza unor categorii contemporane, în condiţiile în care orice situaţie istorică trebuie să fie interpretată potrivit hermeneuticii epocii”, şi-a exprimat el regretul.

„Cred că este vorba despre o formă de colonizare ideologică ce nu lasă loc libertăţii de expresie şi care, astăzi, ia din ce în ce mai mult forma ‘cancel culture’, care invadează numeroase domenii şi instituţii publice”, a mai spus papa, evocând „agende tot mai mult dictate de un mod de gândire care neagă fundamentele naturale ale umanităţii şi rădăcinile culturale care constituie identitatea a numeroase popoare”.

În decembrie, suveranul pontif argentinian a criticat un document intern al Comisiei Europene care evita utilizarea termenului „Crăciun”, văzând în asta un „anacronism” provenit dintr-un „laicism diluat”.

De asemenea, afirmaţiile papei par să facă referire la polemicile născute în Europa şi în SUA pe tema demontării unor statui ale unor figuri istorice din cauza trecutului lor colonial. 

Adrian Meitner

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Virágvasárnap

Ha nem vigyázunk, könnyen félreértelmezhetjük Virágvasárnapot és üzenetét. Sikerorientált világunk jó leckét kap ettôl az ünneptôl. Jézus Krisztus ugyanis Virágvasárnap kapcsán tanít meg bennünket arra, hogyan kell igazán sikeresnek lenni.

O călugăriţă în vârstă de 107 ani din Alba, fostă învățătoare la Blaj și Cluj-Napoca, a fost distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”

Potrivit unui comunicat transmis de Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş, Ordinul „Preasfânta Treime” a fost înmânat de episcopul auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Crişan, cu ocazia vizitei pastorale pe care a efectuat-o duminică, 10 martie, în Parohia greco-catolică Sighişoara.