54 de ani. Acesta este termenul cerut de către FDA (Food and Drug Administration, autoritatea federală care acordă dreptul de comercializare pentru alimente și medicamente în SUA ) pentru a face publice documentele referitoare la modul în care a fost aprobat vaccinul Pfizer împotriva noului coronavirus în SUA, scrie agenția Reuters într-o analiză publicată recent.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Solicitările de transparentizare a proceselor de acreditare a medicamentelor sunt rareori unele care se desfășoară cu rapiditate,dar atunci când un grup de oameni de știință a cerut guvernului federal american să facă publice datele pe care s-a bazat în acordarea licenței vaccinului Pfizer împotriva COVID-19, răspunsul a fost unul care trece cu mult de orice birocrație tipică. Mai exact, compania FDA susține, nici mai mult nici mai puțin, că are nevoie de 54 de ani pentru a face publice toate documentele, solicitând în acest sens răgaz până în anul 2076 pentru a publica datele cerute. Justificarea FDA pentru această solicitare este aceea că trebuie procesată o cantitate imensă de date, mai exact între 350.000 și 450.000 de pagini de date care trebuie ordonate și procesate, înainte de a fi făcute publice.

Legea FOIA (Freedom of Information Act – legea accesului liber la informații publice) din 1967 cere agențiilor federale americane să răspundă solicitărilor de informații în termen demaximum 20 de zile lucrătoare. Cu toate acestea, timpul necesar pentru obținerea efectivă a documentelor „va varia în funcție de complexitatea cererii și de orice întârziere de cereri deja în așteptare la agenție”, potrivit site-ului web FOIA.

În luna noiembrie a anului trecut, un grup de peste 30 de profesori și oameni de știință de la mai multe universități americane de prestigiu, inclusiv Yale, Harvard, UCLA și Brown, au deschis o acțiune în instanță la Tribunalul Districtual din SUA pentru Districtul de Nord al Texasului, solicitând acces rapid la toate datele referitoare la procesul de autorizare al vaccinului Pfizer. Ei susțin că publicarea informațiilor ar putea să-i liniștească pe cei sceptici că vaccinul este într-adevăr „sigur și eficient” și, astfel, va crește încrederea în procesul de vaccinare.

Dar FDA nu poate pur și simplu să predea documentele. Înregistrările trebuie revizuite pentru a nu face publice „informații confidențiale de afaceri și secrete comerciale ale Pfizer sau BioNTech și informațiile personale, confidențiale, ale pacienților care au participat la studii clinice”, au scris avocații Departamentului de Justiție din SUA într-un raport comun. În acest sens,FDA propune publicarea a 500 de pagini pe lună, menționând că filiala care s-ar ocupa de acest proces are doar 10 angajați și procesează în prezent aproximativ 400 de alte solicitări FOIA.

Avocații reclamanților, pe de altă parte, susțin că cererea lor ar trebui să fie prioritară și că FDA ar trebui să publice tot materialul până în 3 martie 2022.Pentru a respecta termenul FOIA propus de reclamanți, FDA ar trebui să proceseze 80.000 de pagini pe lună. Dar reclamanții notează că FDA are 18.000 de angajați și un buget de 6 miliarde de dolari și reprezentanții săi au spus ei însăși că ”nu este nimic mai important decât licența pentru acest vaccin și a fi transparent cu privire la aprobarea acestui vaccin”.

Săptămâna trecut, un judecător federal din Texas a decis ca FDA să facă publice datele pe care s-a bazat pentru a autoriza vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, impunând un program accelerat care ar trebui să aibă ca rezultat publicarea tuturor informațiilor în aproximativ opt luni. Instanța „conchide că această solicitare FOIA este de o importanță publică capitală”, a scris judecătorul de district Mark Pittman din Fort Worth. În ordinul său, Pittman a susținut inclusiv un citat al regretatului senator John McCain, care a spus că secretul administrativ excesiv „alimentează teoriile conspirației și reduce încrederea publicului în guvern”.

FDA nu a contestat decizia judecătorului, dar a susținut că biroul său FOIA, cu personal insuficient, avea posibilitatea de a procesa cel mult 500 de pagini pe lună.

În timp ce judecătorul Pittman a recunoscut „provocările” pe care această solicitare FOIA le poate prezenta pentru FDA, în decizia sa a respins în mod categoric programul sugerat de agenție, respectiv de acordare a unui răgaz de 54 de ani pentru a face publice toate datele.

În loc să producă 500 de pagini pe lună – calendar propus de FDA – judecătorul a ordonat agenției să predea 55.000 de pagini pe lună. Asta înseamnă că toate datele privind vaccinurile Pfizer ar trebui să fie publice până la sfârșitul verii.

Așa cum au subliniat avocații reclamanților, în 2020 FDA avea 18.062 de angajați, așa că, susțin ei, cu siguranță unii pot fi trimiși temporar la biroul FOIA pentru a suplimenta efortul angajaților care se ocupă de transparentizarea informațiilor refeitoare la aprobarea vaccinului Pfizer.

Aaron Siri de la firma de avocatură Siri & Glimstad, care îi reprezintă pe reclamanți, a declarat că decizia judecătorului „a fost de partea transparenței și a răspunderii”.

Clienții săi, un grup care, de la cei 30 inițiali, a ajuns în prezent la peste 200 de medici, oameni de știință, profesori și profesioniști din domeniul sănătății publice, s-au angajat să publice toate informațiile pe care le primesc de la FDA pe site-ul lor.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania