21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORExpoziție cartografică internațională la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Expoziție cartografică internațională la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, organizează expoziția internațională „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean 1650-1800”, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, la ora 17.00, în cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, din Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41 (Cetatea Oradea), corp A, etajul II.

Proiectul expozițional a fost conceput de către Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secția Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe și Institutul de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen, în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu, Institutul de Studii Sud-Est Europene și Arhivele Naționale ale României.

Expoziția își propune să urmărească evoluția cartografiei spațiului dunărean din intervalul cuprins între jumătatea veacului al XVII-lea și până la finalul celui următor, fiind structurată pe cinci secțiuni tematice. Baza ei o constituie colecția de hărți și planuri inițiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe și Biblioteca Landului Baden.

Acestea sunt completate cu exponate din colecția Institutului de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen și din două valoroase colecții private: colecția dr. Mathias Beer (Tübingen) și colecția dr. Ovidiu Șandor (Timișoara). Pentru a avea o adresabilitate maximă, textele exponatelor sunt bilingve (germană și engleză). 

Expoziția rămâne deschisă publicului până în luna aprilie.

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Prima premieră a noii stagiuni a teatrului ”Szigligeti” din Oradea, un omagiu adus scriitorului Tamási Áron la 125 de ani de la naştere

Teatrul ''Szigligeti'' din Oradea, prin cele trei trupe ale sale, Trupa Szigligeti, Ansamblul Nagyvárad şi Trupa Lilliput, pregăteşte o stagiune 2022 - 2023 cu producţii noi, marcând totodată şi aniversările legate de naşterea poetului Petőfi Sándor (200 de ani) şi a scriitorului ardelean Tamási Áron (125 de ani)