21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvania125 de ani de la nașterea scriitorului transilvănean Tamási Áron

125 de ani de la nașterea scriitorului transilvănean Tamási Áron

Publicat în

spot_img
spot_img

Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei va lansa Anul Memorial Tamási Áron. Manifestările legate de opera scriitorului maghiar, născut în urmă cu 125 de ani în Ţinutul Secuiesc, vor începe în data de 22 ianuarie, la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, transmite MTI.

“Numele lui Tamási Áron este o chemare pentru toţi maghiarii. În anul memorial, dorim să prezentăm din nou scriitorul, să aducem opera şi lucrările sale mai aproape de tineri”, a declarat, marţi, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, la o conferinţă de presă de la Budapesta.

Acesta a mai adăugat că opera lui Tamási Áron este o parte inalienabilă a culturii maghiare, aparţine identităţii maghiare. “Pe parcursul vieţii sale, Tamási Áron a rămas fidel identităţii sale maghiare”, a subliniat politicianul, arătând că programele anului memorial vor reuni comunităţile maghiare din întreaga lume.

Anul memorial se va desfăşura sub înaltul patronaj al preşedintelui Parlamentului ungar, László Kövér. Derularea evenimentelor va fi asigurată de Casa Maghiarimii din Budapesta, al cărui director, Krisztina Csibi, în cadrul conferinţei de presă, a subliniat următoarele: Casa Maghiarimii este un partener frecvent la evenimentele legate de anii memoriali anunţaţi de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale. În anul 2018, Anul Memorial Regele Matia, au avut loc, în întreaga lume, aproximativ 300 de evenimente.

Magda A. Szabó, manager de proiect, a vorbit despre principalele programe ale Anului Memorial Tamási Áron. Potrivit acesteia, pe parcursul anului memorial, în Ungaria, în Bazinul Carpatic şi în diaspora vor fi evenimente, inclusiv spectacole de teatru, expoziţii, seri literare, un concurs de proză şi eseuri, un concurs de nuvele şi un concurs de ilustraţii.

Tamási Áron “s-a născut la Lupeni (jud. Harghita), în data de 20 septembrie 1897, şi a fost înmormântat tot acolo, în 1966. A cutreierat America, a trăit în Transilvania, iar din 1944 a locuit la Budapesta. Prin intermediul anului memorial am dori să dovedim şi să facem vizibil tuturor faptul că Tamási Áron este important şi pentru omul zilelor noastre, a fost capabil să articuleze lucruri esenţiale despre viaţa noastră, despre credinţă, despre libertate, despre suflet”, a subliniat Magda A. Szabó.

Anul memorial va începe în data de 22 ianuarie, Ziua Culturii Maghiare, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Locul este ales simbolic, întrucât Tamási Áron, care a fost o persoană nedorită în timpul dictaturii comuniste, s-a întors în Transilvania, în octombrie 1956, ca scriitor, şi şi-a citit acolo nuvela scrisă cu o seară înainte. Anul acesta, Teatrul Spectrum din Târgu Mureş îi va prezenta piesa “Strălucitorul Jeromos” (Tündöklő Jeromos). Spectacolul, pus în scenă şi de Teatrul Naţional din Budapesta, va face anul acesta un turneu în Bazinul Carpatic.

Cu ocazia anului memorial, Trilogia Abel, cea mai cunoscută operă a lui Tamási Áron, va fi publicată într-o ediţie specială, cu ilustraţiile unui grafician din Transilvania. Totodată, vor fi publicate volumele de studiu şi ediţii omagiale ale unor reviste dedicate scriitorului.

Un eveniment omagial va avea loc la Lupeni, în data de 20 septembrie, ziua de naştere a lui Tamási Áron.

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel

566 de ani de la moartea lui Ioan de Hunedoara/Hunyadi János | Ignorat de autoritățile române, comemorat de maghiari

Ca în fiecare an, în locul în care își doarme somnul de veci fostului voievod al Transilvaniei sunt aranjate cu grijă buchete de flori și coronițe cu panglicile în culorile Ungariei – roşu, alb şi verde, eroul ardelean fiind ignorat de autoritățile române.

Tánczos Barna: Finanţările care vin în România de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare sunt legale şi UDMR nu a folosit niciodată aceşti...

Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ungariei făcute la Şcoala de la Vară de la Tuşnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere al formaţiunii politice a fost exprimat de preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să facă alte comentarii pe subiect.

În osuarul de la Székesfehérvár au fost identificate rămăşiţele mai multor regi ai Dinastiei Arpadiene

Cercetătorii au putut dovedi că în osuarul de la Székesfehérvár se află și rămăşiţe ale regelui Sfântul Ladislau, dar și rămăşiţele altor regi ai Dinastiei Arpadiene. Ei sunt foarte aproape de posibilitatea identificării chiar a rămăşiţelor regelui Matia Corvin.