27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORReabilitarea fațadelor clădirilor istorice din Oradea intră într-o nouă fază

Reabilitarea fațadelor clădirilor istorice din Oradea intră într-o nouă fază

Publicat în

spot_img
spot_img

Viceprimarul municipiului Oradea, Arina Moș, a organizat prima întâlnire de lucru din acest an a Comisiei de coordonare a „Programului de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea”.

E a anunțat că există mai multe licitații în desfășurare, licitații care au ca obiectiv reabilitarea fațadelor mai multor clădiri istorici din centrul orașului.

„Am pus la punct împreună cu membrii comisiei toate aspectele ce țin de atingerea obiectivelor propuse și am stabilit clădirile care vor intra cu prioritate în reabilitare. Momentan avem două licitații în desfășurare, la care așteptăm să se înscrie cât mai mulți constructori. Astfel, pentru prima licitație, care are ca obiectiv reabilitarea fațadelor Palatului Adorjan I și Adorjan II, a Palatului Levay, a Casei Markovits Matheser și a imobilului situat pe str. Bradului, nr. 27, termenul limită de depunere a ofertelor este 28 ianuarie. Pentru licitația ce are ca obiect reabilitarea fațadelor și a învelitorii Palatului Ullmann, termenul de depunere a ofertelor în SEAP este 7 februarie”,  a explicat viceprimarul Arina Moș.

De menționat că Palatul Adorjan I și Adorjan II și Palatul Ullmann sunt monumente istorice clasate, iar Casa Markovits Matheser și Palatul Levay sunt propuse pentru clasare pe lista monumentelor istorice.

Viceprimarul Arina Moș a subliniat faptul că „lucrările de reabilitare vor viza cu prioritate clădirile din zona centrală, situate pe artere recent devenite pietonale, tocmai pentru a închide șantierele în acest perimetru și a avea o zonă complet funcțională atât estetic, cât și urbanistic”.

Astfel, clădirile propuse spre reabilitare în acest an de către Comisia de coordonare a „Programului de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea” sunt: str. Aurel Lazăr nr. 3, Aurel  Lazăr nr. 6, str. Libertății nr. 10, str. Libertății, nr. 18, Iosif Vulcan nr. 3, Iosif Vulcan nr. 8, Piața Unirii nr. 7, Republicii nr. 3-5, Aleea Gojdu nr. 2, Piața 1 Decembrie nr. 12, Ady Endre nr. 20, Ady Endre 8 și str. Primăriei nr, 4, 6, 9, 10, 12, 14, 16, 18, 23, 32, 48.

Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea a demarat în anul 2014, sub coordonarea Direcției Arhitect Șef, fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea. Prin intermediul acestuia s-a reușit practic schimbarea imaginii orașului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban – Centrul istoric Oradea.

„Atât Casa Levay, cât și Palatul Ullmann sunt clădiri reprezentative pentru stilul Art Nouveau. Astfel, ne dorim mult să înceapă reabilitarea lor, cu atât mai mult cu cât aproape toate aceste clădiri se regăsesc în spații care au devenit de curând pietonale. Prin urmare orice pieton orădean sau turist le poate admira, sesizând frumoasele detalii arhitecturale”, a spus directorul adjunct al Direcției Arhitect Șef, Adriana Lipoveanu. 

Constructorii sunt invitați să se înscrie la cele două licitații aflate în desfășurare și pentru care s-a publicat anunțul de participare în SEAP și pe site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro, secțiunea Licitații.  

Prima licitație, cu anunțul de participare nr. CN 1037747 din 18.12.2021, are ca termen de depunere a ofertelor 28 ianuarie, ora 15.00 și vizează următoarele patru loturi:

Lotul 1 – Reabilitare fațade la imobilul situat în Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, str. Bradului, nr. 27 – valoare estimată a contractului 288.964,96 lei;

Lotul II – Reabilitare fațade și învelitoare la imobilul situat  în Oradea, str. Patrioților, nr. 4, 6 – Palatul Adorjan I și Palatul Adorjan II – 2.735.128,48 lei;

Lotul III – Reabilitarea fațadelor, schimbare acoperiș și reparații tâmplărie, organizare șantier, semnalistică firme, str. Libertății nr. 2- 4 (Palatul Levay)- valoare estimată 1.993.723,73 lei;

Lotul IV – Reabilitare fațade exterioare și reparații învelitoare la imobilul situat în Oradea, str. Aurel Lazăr, nr. 19 – 21 (Casa Markovits – Matheser) – valoare estimată 1.443.582.54 lei.

Cea de-a doua licitație, având anunțul de participare nr. 1038245 din 2.01.2022 vizează reabilitarea fațadei și a învelitorii la Palatul Ullmann situat în Piața 1 Decembrie, nr. 9 și are ca dată limită de depunere a ofertelor în SEAP 7 februarie, ora 15:00. Valoarea estimată este de 4.707.200, 59 lei (fără TVA).

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Prima premieră a noii stagiuni a teatrului ”Szigligeti” din Oradea, un omagiu adus scriitorului Tamási Áron la 125 de ani de la naştere

Teatrul ''Szigligeti'' din Oradea, prin cele trei trupe ale sale, Trupa Szigligeti, Ansamblul Nagyvárad şi Trupa Lilliput, pregăteşte o stagiune 2022 - 2023 cu producţii noi, marcând totodată şi aniversările legate de naşterea poetului Petőfi Sándor (200 de ani) şi a scriitorului ardelean Tamási Áron (125 de ani)