27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJLa Turda s-a sărbătorit astăzi aniversarea legiferării libertăţii religioase în Transilvania

La Turda s-a sărbătorit astăzi aniversarea legiferării libertăţii religioase în Transilvania

Publicat în

spot_img
spot_img

În cadrul unei slujbe a cultului unitarian a fost sărbătorită la Turda aniversarea dietei transilvane din 1568, care a legiferat pentru prima oară în lume libertatea religiilor. Biserica Unitariană, întemeiată în Transilvania, consideră proclamarea libertăţii religioase la Turda propria sa zi de naştere.

În cadrul ceremoniei, János Árpád Potápi, secretarul de stat pentru politică naţională al Cancelariei Prim-ministrului ungar, şi-a exprimat opinia că declararea libertăţii religioase face parte din legiferările timpurii ale drepturilor omului şi constituie unul dintre secretele supravieţuirii Transilvaniei, deoarece datorită ei au putut strămoşii să-şi protejeze comunităţile. El consideră că şi astăzi trebuie să se declare nevoia de cooperare nu numai în cadrul comunităţii, ci şi între comunităţi.

El a menţionat: guvernului maghiar a sprijinit începând din 2010 renovarea sau construirea a 650 de imobile bisericeşti din Transilvania, precum şi renovarea şi construcţia – din 2016 – a unui număr de 480 de grădiniţe. Secretarul de stat a opinat că alegerile parlamentare din Ungaria din luna aprilie vor avea ca miză şi menţinerea şi continuarea cu succes a acestei activităţi de sprijinire. El a făcut apel la preoţii prezenţi să-şi încurajeze credincioşii să se înregistreze pentru alegeri şi să participe la scrutin.

Într-un scurt mesaj, episcopul unitarian István Kovács a afirmat că “trebuie să ne ţinem de mână în această furtună, pentru a ne menţine pe temelia creştinismului”.

Vilmos Kolumbán, rectorul Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca, a reamintit că instituţia pe care o conduce a luat fiinţă în 1948 ca urmare a constrângerilor impuse de statul comunist, totuşi, formarea comună a preoţilor reformaţi, luterani şi unitarieni i-a apropiat mai mult bisericile protestante din Transilvania şi a contribuit la colaborarea fructuoasă între acestea.

István Lajos Józsa, preot unitarian din Turda, a considerat că imnul saşilor din Transilvania numeşte această regiune “ţară a toleranţei” şi “casa tuturor credinţelor” datorită proclamării libertăţii religiilor.

În predica sa de la slujba festivă, Árpád Csete, preot din Mereşti şi preşedintele Uniunii Naţionale a Preoţilor Unitarieni, a subliniat că legea libertăţii religioase este legea iubirii, legea înţelegerii şi acceptării reciproce. În opinia sa legea este vie şi acum, la o distanţă de patru secole şi jumătate, deoarece a fost formulată pe baza învăţăturilor lui Isus. Vorbitorul a adăugat: porunca de a-l iubi pe Dumnezeu şi de a-ţi iubi aproapele reprezintă şi astăzi o fundaţie solidă.

Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane la Monumentul Libertăţii Religioase, inaugurat în urmă cu patru ani în piaţa centrală din Turda. Ceremonia de după-amiază de la Cluj-Napoca se va încheia cu depunerea de coroane la statuia lui Dávid Ferenc, episcopul care a iniţiat legalizarea libertăţii religioase.

Dieta Transilvaniei reunită la Turda în 1568 a promulgat la 13 ianuarie, pentru prima oară în lume, legea libertăţii religiei şi a conştiinţei, într-o perioadă în care Europa era marcată de conflictele între catolici şi protestanţi. În partea vestică a Europei, legile similare au fost adoptate doar cu decenii mai târziu.

Sursa: MTI

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel

Noapte de rugăciune la pelerinajul eparhial de la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Arhiepiscopal Major

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla și Preasfinţitul Părinte Claudiu invită şi în acest an credincioşii să continue tradiţia urmată de-a lungul generaţiilor în Biserica Română Unită şi în Eparhia de Cluj-Gherla, cea a pelerinajelor la sanctuarele mariane în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.