21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORJumătate din bugetul de investiţii al Primăriei Oradea în 2021 a fost...

Jumătate din bugetul de investiţii al Primăriei Oradea în 2021 a fost realizat prin fonduri europene

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Oradea a alocat în anul 2021 un procent mai mare pentru investiţii, 51%, decât pentru cheltuielile operaţionale, 49%, valoarea investiţiilor din anul trecut fiind a doua ca mărime după cel mai mare an de investiţii din istoria municipiului, cel din 2015, când suma alocată investiţiilor a fost de 628,9 milioane de lei, a declarat vineri, în conferinţă de presă, directorul economic al instituţiei, Eduard Florea.

“În ciuda dificultăţilor, nu am făcut rabat de la investiţii, fiind al doilea ca mărime după istoricul an 2015 când am finalizat prima sesiune de finanţări europene. Bugetul de investiţii a fost la începutul anului de un miliard de lei, din care s-au executat 447 de milioane de lei, cu 13% mai mare faţă de anul anterior şi la 70% din cel mai mare an de investiţii din istoria municipiului, cel din 2015. Peste jumătate din sume sunt din proiecte europene. Sunt 20 de obiective care, adunate, înseamnă mai mult de jumătate din bugetul de investiţii. Mai avem sume în aşteptare, de circa 35 de milioane de lei, pe care le-am cheltuit şi care încă nu ni le-au rambursat autorităţile de management, dar este un decalaj în fiecare final de an”, a spus Eduard Florea

Acesta a subliniat că 2021 a fost “un an foarte bun în privinţa investiţiilor”, fiind o distribuire echilibrată între cheltuieli operaţionale şi investiţii, ceea ce este un “semn de buget sănătos”.

“În literatura de specialitate, dacă ai un buget (de investiţii n.red.) de undeva la 20-30% este ideal. În momentul în care partea de investiţii ajunge la jumătate este deja sublim. Ceea ce demonstrează că investiţiile au fost vioara întâi a administraţiei locale. Jumătate din aceste investiţii sunt realizate prin fonduri europene, care de asemeni reprezintă o realizare bună”, a declarat directorul economic.

Execuţia bugetară pentru 2021 arată că la începutul anului a fost un buget estimat de 1,335 miliarde lei, rectificat pe parcurs până la nivelul de 1,393 miliarde lei, veniturile proprii s-au mărit cu 20% faţă de anul anterior, iar cheltuielile, de circa un miliard de lei, fiind repartizate aproape egal pentru cheltuielile operaţionale – 49%, respectiv investiţii, 51%.

Valoarea veniturilor totale încasate în anul 2021 au fost peste cele realizate în anul anterior cu +22%, din care la venituri proprii +20%, la prelevări buget de stat +47% şi la sume rambursate din fonduri UE +31%.

Municipalitatea a sprijinit, în primul rând, spitalele, atât pe partea de act medical, cât şi pe partea de investiţii. Spitalele au derulat mai multe proiecte cu fonduri europene, pentru care s-au acordat sumele în avans.

Un alt program care a mers bine anul trecut a fost programul de termoficare “Căldură şi confort”, al Ministerului Dezvoltării, cu investiţii atrase de 21 de milioane de lei, pentru reabilitarea unor puncte termice, magistrale etc.

În domeniul societăţilor din subordine, anul 2021 a însemnat şi o delegare nouă a activităţii de iluminat public, după încetarea contractului cu vechiul operator, fiind preluată de Agenţia de Dezvoltare Locală (ADL) Oradea.

Din fondul de rezervă al Guvernului, a fost folosită o sumă de 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor din jurul noii Săli a Sporturilor, plus o altă alocare de 3,6 milioane de lei pentru acoperirea creşterii preţului la gigacalorie, sumă care însă a trebuit mărită prin rectificare de buget până la 17 milioane de lei pentru subvenţie.

Sursa: Agerpres

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Prima premieră a noii stagiuni a teatrului ”Szigligeti” din Oradea, un omagiu adus scriitorului Tamási Áron la 125 de ani de la naştere

Teatrul ''Szigligeti'' din Oradea, prin cele trei trupe ale sale, Trupa Szigligeti, Ansamblul Nagyvárad şi Trupa Lilliput, pregăteşte o stagiune 2022 - 2023 cu producţii noi, marcând totodată şi aniversările legate de naşterea poetului Petőfi Sándor (200 de ani) şi a scriitorului ardelean Tamási Áron (125 de ani)