fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăREDACȚIA ÎN LIMBA MAGHIARĂCîmpeanu: robbanásszerűen terjed az iskolákban a bullying jelensége

Cîmpeanu: robbanásszerűen terjed az iskolákban a bullying jelensége

Publicat în

spot_img
spot_img

A tanügyminiszter szerint a járvány „ijesztően nagy mértékben” érintette az iskolákat, „az oktatási veszteségek nagyon nagyok”, pótlásuk kitartást és elkötelezettséget igénylő, nehéz feladat lesz.

A Prima Tv-nek nyilatkozva Sorin Cîmpeanu vasárnap rendkívül aggasztónak nevezte a bullying (iskolai zaklatás) jelenségének robbanásszerű terjedését a tanintézetekben. Közlése szerint megszorozódott az utóbbi időszakban az öngyilkossági kísérletek száma a tizenévesek körében, sok gyerek pedig szemészeti problémákkal küszködik.

A miniszter elmondta, a járvány alatt elmélyültek az egyenlőtlenségek a hazai oktatási rendszerben, és nőtt az iskolaelhagyások száma is. Adatai szerint az iskolai lemorzsolódás 2015 és 2019 között 18-19 százalékról 15,3 százalékra csökkent. A járvány első évében, 2020-ban azonban 15,3 százalékra emelkedett, vidéken pedig elérte a 26 százalékot is. ‘Ezek a 2020-as adatok. Tavalyi adataink még nincsenek, de attól tartok, hogy ezek még aggasztóbbak’ – jelentette ki Cîmpeanu.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy vannak olyan másodéves hallgatók, akik még nem jártak egyetemi előadóteremben és nem vettek részt szakmai gyakorlaton.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a minisztérium 2500 tanintézetnek készül egyenként legtöbb 200 ezer eurós támogatás nyújtani az iskolaelhagyás csökkentésére. 

Articole recente

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

În Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

Pünkösd után

Minden megváltozik az elsô Pünkösd után. Különleges lehetôségek birtokosaivá válnak, akik a Szentlélek kiáradása alá kerülnek. Sajnos, az Egyház népe nem mindig él az alkalommal.

Un pacient a căzut de la etajul trei al Spitalului Municipal Sibiu

Bărbatul era internat la Neurochirurgie

Mai multe articole de același fel

Pünkösd után

Minden megváltozik az elsô Pünkösd után. Különleges lehetôségek birtokosaivá válnak, akik a Szentlélek kiáradása alá kerülnek. Sajnos, az Egyház népe nem mindig él az alkalommal.

A keresztség ószövetségi szereztetése

Amikor a keresztség szereztetésére gondolunk, azonnal a Máté írása szerinti evangélium vége jut eszünkbe: “Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve ôket…” (Máté 29,19).