Redacția în limba maghiară | Ki vak és ki a koldus?

Data:

A vak koldus, Bartimeus meggyógyításának története (Márk 10,46-52) azt tanítja számunkra, hogy mindnyájan vakok és koldusok vagyunk, hacsak Isten Szentlelke meg nem nyitja a szemünket. Enélkül nem látunk jól semmit. Amire igazán szükségünk van, az nem birtokolható. Hit által megkaphatunk mindent Jézus Krisztus megváltó haláláért és feltámadásáért. A többi meggyógyult nevét nem is igen tudjuk. Bartimeus nevére azért lehetett szükség, mert mindig lehetett hivatkozni rá, mint egy csoda hiteles átélôjére. Érdekes, hogy a meggyógyított Bartimeust nem küldi el Jézus Krisztus magától, ahogy több esetben történt más gyógyítás esetében.

Ô követhette az Urat “az úton”. Ez az út közvetlenül a jeruzsálemi dicsôséges bevonuláshoz vezetett. Tehát Bartimeusnak is része lehetett abban, hogy Jézust Krisztust királyként ünnepelhessék a fôvárosban. Ugyanakkor az “út” szó különleges értelmet is nyer. Az Apostolok Cselekedeteirôl szóló könyv 9. részének 2. verse szerint elôször úgy nevezték a Krisztus-követôket, hogy “az út népe”. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy kínai nyelven az útat Tao-nak nevezik.) Csak késôbb kapták Krisztus követôi a keresztyén megnevezést a Megváltó nevérôl.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Anyák napja után

Mi maradt meg bennünk Anyák napját követôen? Beleestünk-e abba a csapdába, amely minden ünnepet megkísért, hogy letudjuk annak a tartalmát?

Mikor fogjon fegyvert egy krisztusi ember?

Legfôképpen pedig azért lesz szükség fegyverre, hogy elhangozzanak az Úr következô szavai: “Tedd vissza helyére kardodat, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el!” (Máté 26,52)

Papa Francisc a cerut să-l întâlnească pe Putin la Moscova, dar n-a primit un răspuns

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera că a solicitat să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să pună capăt războiului din Ucraina, dar că încă nu a primit niciun răspuns, transmite EFE.