Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, marcată la Zalău printr-o conferință internațională

Data:

Marți, 25 ianuarie, municipiul Zalău este gazda evenimentului care marchează Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Conferința intitulată „ULTIMA STAŢIE …Auschwitz…Birkenau…Lagărele Morţii” are loc la Sala Transilvania, începând cu ora 14.00.

Ca în fiecare an, Comunitatea Evreilor Zalău-Sălaj, prin efortul președintelui Dan Has, organizează conferința internațională care marchează Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului.

La eveniment și-au anunțat participarea membri ai corpurilor diplomatice din țara noastră, printre care ambasadorul Republicii Franceze în România, E.S. Laurence Auer, vice-ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, E.S. Tanya Collingridge, dar și reprezentanți ai altor misiuni diplomatice: Israel, Cehia, Ungaria și Maroc. De asemenea, la eveniment vor avea mesaje video însărcinatul cu afaceri a Statelor Unite ale Americii în România, David Muniz, precum și ambasadorul Republicii Federale Germania, E.S. Dr. Peer Gebauer.

Știrile Transilvaniei este partener media al evenimentului.

Programul integral al Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului de la Zalău începe la ora 10.30, cu primirea delegațiilor oficiale de către primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt și de către oficialitățile locale, în sala Avram Iancu a Primăriei Municipiului Zalău. De la ora 12.00 la 13.30 are loc un Dineu oficial al Corpurilor Diplomatice și oficialităților guvernamentale, iar apoi între orele 14.00 și 17.00 are loc Ceremonia de Comemorare a Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului și Conferința Internațională.

Pe agenda Conferinței Internaționale „ULTiMA STAŢIE …Auschwitz…Birkenau…Lagărele Morţii” , se află următoarele repere:

Cuvânt de bun venit adresat de preşedintele Comunităţii Evreilor Zalău-Sălaj,  Dan Has;

Intonarea imnurilor României şi a Statului Israel;

Moment de reculegere în memoria dr. Aurel Vainer Z’L Preşedinte de Onoare al F.C.E.R.-C.M;

Deschiderea Ceremoniei de către primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt;

El Male Rachamim şi Kaddish;

Aprindere lumânări în memoria  VICTIMELOR Holocaustului de către fiecare Corp Diplomatic şi invitat oficial;

Discursuri  ale reprezentanților Corpurilor Diplomatice: Ambasada Israelului, Ambasada Franței, Ambasada UK, Ambasada Republicii Cehia, Ambasada Maroc, Ambasada Ungariei;

Mesaj video special  din partea Însărcinatului cu Afaceri al SUA în România, domnul David Muniz;

Mesaj video special din partea Ambasadorului Republicii Federale Germania, E.S. dr. Peer Gebauer;

Discursuri ale  invitaţilor speciali:

 – Secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte,  Victor Opaschi;

– Deputat Alexandru Muraru – Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi a Xenofobiei;

– Senator UDMR, Irina Kovacs;

– Oficialităţi judeţene şi locale – Prefectul judetului Sălaj , Inspectorul Şcolar Judeţean etc.;

– Reprezentanţi ai cultelor religioase: ÎPS Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ și Episcopul  Curiei Greco-Catolice Cluj, Claudiu Lucian-Pop;

Prof.univ.dr. Lucian Nastasa Kovacs –Director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

În cadrul Conferinței va avea loc și o prezentare în 3D a proiectului Memorialul Holocaustului din Transilvania şi a Salvatorilor de Evrei, memorial ce va fi construit la Zalău, în cimitirul evreiesc, pe o suprafaţă de 4.000 mp. 

De la ora 17, va avea loc un dineu oficial cu participarea corpurilor diplomatice şi a invitaţilor oficiali.

Data de 27 ianuarie 1945 este marcantă pentru istoria celui de-al Doilea Război Mondial, fiind momentul decisiv al eliberării de către trupele sovietice a deținuților evrei și a altor grupuri etnice din cel mai mare lagăr de concentrare și exterminare nazist din Polonia aflată sub ocupație, Auschwitz-Birkenau.

În memoria victimelor Holocaustului, Adunarea Generală a ONU a stabilit ziua de 27 Ianuarie ca zi oficială internațională de comemorare a victimelor HaShoah (ebr. השואה – denumire în ebraică a termenului Holocaust).

Marcată anual în data de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului readuce în conștiința publică evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au schimbat și au curmat vieți pe criterii arbitrare. Șase milioane de evrei au fost uciși în perioada Holocaustului, iar dintre aceștia, 1.500.000 erau copii.

Rememorarea acestor evenimente reprezintă un semn de respect față de victime, dar mai ales o responsabilitate. Responsabilitatea de a conștientiza pericolul și de a preveni tragedii similare generate de atitudini extremiste, existente indiferent de contextul temporal și cultural.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Concert în Zalău cu ocazia Zilei Europei

Ziua Europei a fost marcată vineri, la Zalău, în avans, printr-un concert cameral cu creaţii româneşti, eveniment organizat de Instituţia Prefectului Sălaj, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Cultură.

Castelul Béldy din Jibou, selectat pentru promovare și restaurare prin PNRR

Proiectul administrației județene prevede ample lucrări de consolidare a fundației și asigurarea hidroizolației, restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități, în vederea transformării clădirii într-un centru cultural-educațional.