fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNESpectaculoasa clădire a Casei Muzicii Maghiare de la Budapesta, inaugurată cu ocazia...

Spectaculoasa clădire a Casei Muzicii Maghiare de la Budapesta, inaugurată cu ocazia Zilei Culturii Maghiare

Publicat în

spot_img
spot_img

Spectaculoasa clădire a Casei Muzicii Maghiare/Magyar Zene Háza, de la Budapesta, a fost inaugurată ieri, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare. Așa după cum Știrile Transilvaniei anunța încă din 3 ianuarie, clădirea este una dintre cele mai așteptate la nivel mondial, proiectul ei fiind deja premiat la importante festivaluri de arhitectură din lume.

Prezent la ceremonia de inaugurare, prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, a spus că unul dintre elementele semnificative ale imaginii de sine a maghiarilor este că “suntem o naţiune culturală”. În opinia premierului, orice clădire nouă reprezintă un risc, dar în ceea ce privește Casa Muzicii Maghiare se pare că toată lumea e de acord că arhitectul Sou Fujimoto a făcut o treabă excelentă.

În opinia lui Orbán, “noi, maghiarii, ne simţim ca acasă” în spaţiul creat de arhitectul japonez, poate pentru că distanţa între cele două popoare, între caracterul japonez şi cel maghiar, nu este atât de mare pe cât pare după distanţa geografică. O altă posibilă explicaţie – a opinat premierul – este că această clădire “nu vrea să se impună cu forţa asupra mediului înconjurător”, i se adaptează organic, se integrează, armonizează cu el, “într-un mod plăcut ochiului maghiar”, abordarea arhitecturală nu exprimă doar un specific japonez, ci ea caracterizează şi cele mai remarcabile tradiţii ale arhitecturii maghiare.

Premierul a reamintit că în 2010 s-a dorit ca Parcul Oraşului (Városliget) să redevină o citadelă a culturii maghiare, astfel a luat naştere Proiectul Liget, cea mai mare investiţie culturală din Europa. Mulţumiri se datorează fostului primar general István Tarlós, sub mandatul căruia investiţia a putut fi demarată, perioadă în care capitala şi guvernul au stabilit o cooperare atât de eficientă, încât “roadele ei îi vor bucura pe locuitorii Budapestei şi după multe decenii, iar întreaga naţiune maghiară va fi mândră de aceste rezultate” – a mai spus premierul.

Proiectată de arhitectul japonez Sou Fujimoto, clădirea este o capodoperă arhitecturală contemporană. Structura perforată a acoperișului, liniile organice și pereții uriași de sticlă, fac din această clădire una care oferă o priveliște inconfundabilă. Casa Muzicii Maghiare a fost construită pe locul fostelor clădiri de birouri dărăpănate de la Hungexpo și este una dintre cele mai așteptate clădiri noi construite în lume.

Proiectul lui Sou Fujimoto a fost selectat în urma unui concurs lansat în 2014. Proiectul arhitectului japonez a primit multă atenție în întreaga lume, astfel că atât CNN, cât și World Architecture Community (WAC) au declarat-o una dintre cele mai așteptate clădiri noi în întrega lume. 

Casa a fost deja aleasă drept cea mai bună clădire publică din Europa în 2019 la prestigioasa ”London International Property Awards”, una dintre cele mai importante manifestări de profil pentru industria imobiliară. Și în 2020, a primit un alt premiu important, respectiv pentru cel mai bun imobil cu destinație muzicală la ”American Music Cities Awards”.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel