Cum au sărbătorit Mica Unire cei 5 elevi ai unei școli din județul Bihor

Data:

Cei cinci elevi ai Școalii Primare din Petreasa, comuna Remetea din județul Bihor, au marcat în felul lor Mica Unire. Îndrumați de Florea Camelia Simona, un dascăl inimos, elevii de la Școala Primară din Petreasa știu că Moș Ion Roată a fost țăranul român intrat în istorie și făcut personaj de poveste de Ion Creangă, iar Alexandru Ioan Cuza primul domnitor al Principatelor Unite.

Doamna profesoară a trimis pe adresa redacției Știrile Transilvaniei atât textul de mai jos, cât și filmarea. O felicităm și îi mulțumim.

De ce să sărbătorim Unirea? Într-o lume atât de globalizată, în care totul e „cool” și fiecare vrea un „lifestyle” cât mai asemănător cu cel occidental, în care milioane de români trăiesc în afara granițelor, vorbind limbi diferite și asimilând culturi diferite, e greu să reaprinzi sentimentul patriotic și să le spui celor mici să fie mândri că sunt români.

Și nu trebuie să confundăm naționalismul cu patriotismul. Dacă primul are o conotație negativă și nu e sustenabil nici măcar economic, așa cum afirmă Ivan Krastev, în cartea lui „E deja mâine?”, al doilea ține de nevoia de apartenență, specifică fiecărei ființe umane.

Suntem aici, legați de neamul și de glia asta, pentru că așa a vrut Dumnezeu: să ne naștem români. Și avem datoria față de noi înșine să nu uităm cine suntem și să ne reamintim asta, măcar de două ori pe an, când celebrăm UNIREA. Iar a fi patriot, a-ți păsa de poporul și țara căreia îi aparții este, până la urmă o obligație morală, dacă nu una civică.

Cei cinci elevi de la Școala Primară din Petreasa știu că Moș Ion Roată a fost țăranul român intrat în istorie și făcut personaj de poveste de Ion Creangă, iar Alexandru Ioan Cuza primul domnitor al Principatelor Unite.

Ne aducem aminte de ei și sărbătorim astăzi „Mica Unire”. 

Text și video: Florea Camelia Simona, Profesor învățământ primar, Școala Primară Petreasa, județul Bihor

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Spectacol pentru elevii orădeni susținut de Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a prezentat marţi, la Colegiul naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, un spectacol în premieră, dedicat elevilor, în cadrul proiectului pilot în România "Teatru contemporan în săli de clasă", a informat marţi, într-un comunicat, teatrul orădean.

Opt percheziţii la persoane care sunt bănuite de furtul unui seif cu bani 

Conform sursei citate, în urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe telefoane mobile, înscrisuri (bonuri de casă cu sume cheltuite), 15.900 de euro, 60.200 de lei, documentele autoturismului folosit, 2 staţii de emisie-recepţie şi obiecte vestimentare.

Şase asistente medicale din Bihor, Satu Mare și Sălaj, premiate la Oradea cu premiul ”Dr. Mozes Carol”

Iniţiatorul acestui premiu, Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a precizat că alegerea temei nu a fost deloc dificilă, fiind recompensaţi "cei mai buni dintre cei buni", pentru implicarea lor profesională şi sufletească în traversarea crizei sanitare.