fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂCartea zilelor noastre: Senioru'

Cartea zilelor noastre: Senioru’

Publicat în

spot_img
spot_img

Corneliu Coposu, desigur. Intelectual de netăgăduit. Patriot incontestabil. Politician de nivel înalt. Pe care boala cea grea ni l-a răpit nemilos când încă țara-și putea ajuta fructuos. Și cum suferința să nu-l supună după amaru’ trăit în comunismu’ feroce? Anchetat, torturat, urmărit, umilit de torționarii nemernici ai epocii roșii. Înjosit uneori chiar postdecembrist, neocomunist. L-am cunoscut binișor și l-am respectat pentru luciditatea, înțelepciunea și fermitatea posedate din plin și folositor. Simțul politic relevant. Și stăruința de nezdruncinat întru democrație adevărată nici azi avută-ntrutot și consolidată, din nefericire…

 Scriu aceste rânduri, la un sfert de veac de la moartea lui, după recitirea unui volum*. Binevenit închinat vieții și necazurilor ce nu l-au ocolit niciun pic. Creator inspirat, ziaristu` Tudor Călin Zarojanu. Omul a mers la arhive, a cercetat, consemnat ordonat documente duium. Marcând punctual, obiectiv fapte, întâmplări și evenimente. Alcătuind potrivit, nimerit povestea unei vieți, de relevat neapărat. Amplu tablou al unei vremi odioase nespus. Căreia martor plenar Seniorul i-a fost. Și victimă nemeritată, deopotrivă. Un martir autentic, fără doar și poate. Intrat după moarte în posteritate megameritat. Și-n istoria neamului ăst sub cizmă sovietică crunt obidit. Chinurile și tracasarea neîncetată exercitate de securitate sunt cronologic expuse de autor. Conturând astfel portretul unei ființe demne. Cu credință nestrămutată și tărie-n idealuri neasemuită. Da’ și demența unui regim opresiv în exces. Izvorât din nețărmurită prostie, lipsă de carte și omenie. Din incultură, invidie și răutate nemărginite. Vizibile-mbelșugat în documentele-ntocmite cu miile de slugile ticăloșite angrenate-n sistem. Fie ele anchetatori, gardieni sau magistrați. Și, mai ales, surse. Adică turnători de tot felu’. Coposu făcându-le față tenace și de admirat categoric…

 Realizat ca atare, opul are mare valoare documentară. Deși condeiu’ de gazetar se simte și el oarecum. Neîndoielnic benefic. Dându-ne prilej a-l releva pe Zarojanu în chip pozitiv pentru truda sa. Utilă incontestabil ”și azi, și mâine, mereu”. Ca vrednic omagiu adus izbutit, îndreptățit unui conațional de elită. Din panteon, acesta, neîndoios, pe veci luminos…

 *Tudor Călin Zarojanu, Viața lui Corneliu Coposu, Ed. Mașina de scris, 1996; sursa foto: Printre Cărţi

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.

Episcopul Emilian Birdaș, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba. A contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba...

În acest context, joi, 23 noiembrie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cele două instituții organizatoare ale acestui proiect, îl vor omagia pe episcopul Emilian Birdaș, cel care a contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia.