Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu. România ar fi de acord, cu o condiție

Data:

Una dintre propunerile prezentate Rusiei în răspunsurile scrise transmise miercuri de Statele Unite privind garanţiile de securitate este permiterea inspectării bazelor americane de apărare împotriva rachetelor balistice din Polonia și România, potrivit oficialilor de la Washington, citați de The Wall Street Journal (WSJ).

O idee care a fost prezentată Rusiei în propunere, potrivit oficialilor americani, ar permite inspecțiile bazelor americane de apărare împotriva rachetelor balistice din Polonia și România. Apărarea antirachetă este menită să contracareze rachetele iraniene care ar putea amenința Europa.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Europa FM, Bucureștiul ar accepta o inspecție din Rusia, numai dacă și Federația Rusă va accepta ca delegați români să vadă baze din Rusia.

Moscova însă s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA, dar şi România şi Polonia, au respins-o în nenumărate rânduri.

Inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au făcut publice, scrie WSJ.

Oficialii polonezi au declarat, potrivit aceleeaşi surse, că guvernul este deschis inspecțiilor în domeniul apărării antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o exclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

O altă idee care a fost prezentată în propunerile către Rusia este stabilirea de constrângeri asupra manevrelor și operațiunilor militare care ar putea fi considerate provocatoare. Acest lucru ar putea duce la discuții asupra modalităților de a evita incidentele care implică nave de război care intră și navighează în Marea Neagră, au spus oficialii americani, citaţi de WSJ. Marea Neagră a fost dominată de marina rusă de când Moscova a capturat și anexat Peninsula Crimeea și a încercat să restricționeze accesul la Marea Azov, care include coasta rusă și ucraineană.

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că SUA au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei, şi a subliniat că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

128 de case tradiționale, reabilitate cu 9 milioane de euro, bani de la PNRR

128 de case tradiționale din toată România urmează să fie reabilitate prin PNRR, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro

Reprezentanți ai autorităților publice și ai furnizorilor privați de soluții pentru administrația publică sunt așteptați la conferința Smart Communities

Evenimentul face parte din seria Dezbaterilor Smart City (14 ediții organizate până acum), inițiate și moderate de Marius Bostan antreprenor, expert în dezvoltare locală, fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.