Două școli din Ținutul Secuiesc vor fi renovate cu fonduri de la guvernul ungar

Data:

Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului ungar, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă, a prezentat , ieri, o scrisoare de donaţie pentru subvenţionarea renovării şcolilor din Ţinutul Secuiesc.

Potrivit informaţiilor oferite de secretarul de stat agenţiei ungare de presă MTI, Guvernul ungar sprijină cu 245 de milioane de forinţi (687 000 euro) renovarea clădirii Liceului Tehnologic “Fogarassy Mihály”, din Gheorgheni, aflată în proprietatea Bisericii Romano-Catolice, iar în Odorheiu Secuiesc, pentru renovarea clădirilor Liceului “Tamási Áron” oferă o subvenţie de 720 de milioane de forinţi (2,02 milioane euro).

Scrisoarea de donaţie a fost primită în ambele locuri de episcopul auxiliar László Kerekes, reprezentantul Bisericii Romano-Catolice, proprietara imobilelor.

După ceremonia de la Odorheiu Secuiesc, Miklós Soltész a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că renovarea liceului din Gheorgheni a fost deja susţinută de statul ungar cu 67 de milioane de forinţi (187 958 euro). Din aceşti bani au fost renovate nivelul subsolului şi acoperişul. Cu suportul actual se vor continua lucrările la acoperiş, se va renova faţada clădirii şi se vor înlocui uşile şi ferestrele.

Clădirea centrală a Liceului Tamási Áron, care se află în centrul municipiului Odorheiu Secuiesc, a fost deja renovată cu o subvenţie din partea statului ungar de 1,5 miliarde de forinţi (4,2 milioane euro). Din grantul actual de 720 de milioane de forinţi (2,02 milioane euro), se va finaliza renovarea clădirii anexe unde îşi desfăşoară activitatea clasele elementare, lucrare care a început deja, şi va începe renovarea căminului instituţiei de învăţământ.

Miklós Soltész a subliniat că investiţiile sunt importante atât pentru comunitatea romano-catolică din Ţinutul Secuiesc, cât şi pentru cele două oraşe, întrucât atât în Gheorgheni, cât şi în Odorheiu Secuiesc urmează să fie renovate clădiri din centrele oraşelor. Totodată, a considerat important faptul că şi statul român beneficiază în urma acestora, întrucât aceste lucrări sunt realizate de firme şi specialişti din România, iar impozitele pe care le plătesc vor intra în Trezoreria statului român. Secretarul de stat a adăugat că în scrisoarea de intenţie predată este prevăzută transferarea acestor sume în câteva zile, iar investiţiile pot continua în ambele locuri.

Miklós Soltész a mai declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, în timpul celor două ceremonii, i-a încurajat pe maghiarii din Ţinutul Secuiesc, care au şi cetăţenie maghiară, să se înscrie în registrul electoral din Ungaria şi să participe la alegerile parlamentare din aprilie.

“Să decidă după conştiinţă, sprijinindu-i pe aceia care îi sprijină, nu pe cei care îi refuză”, a mai declarat secretarul ungar de stat Miklós Soltész.

Sursa: MTI

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar relansează procesul de fuziune

Procesul trebuie reluat deoarece în decembrie anul trecut Curtea de Apel Bucureşti a respins înregistrarea Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), formată prin fuziunea celor două partide.

László Tőkés: Este timpul să redefinim punctele de program ale maghiarilor din Transilvania

Dintre punctele de program ale maghiarilor transilvăneni, care trebuie redefinite, a menţionat politica de subvenţii, susţinerea obiectivelor politice ale maghiarilor de peste graniţe şi a învăţământului superior în limba maghiară.