fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂMinistrul Afacerilor Externe: Nu văd nicio problemă ca Federaţia Rusă să vină...

Ministrul Afacerilor Externe: Nu văd nicio problemă ca Federaţia Rusă să vină să viziteze baza de la Deveselu

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că nu este „îngrijorat” de faptul că oficiali ai Federaţiei Rusiei au cerut retragerea trupelor NATO de pe teritoriul României, el arătând că ţara noastră are „toate garanţiile de securitate” care decurg din calitatea de membru al Alianţei. „Tot ce înseamnă trupe şi echipamente aliate pe flancul estic, inclusiv în România, fac parte ceea ce înseamnă, din apărarea colectivă, unde un stat terţ nu are cum să aibă un drept de veto”, arată ministrul, care nu vede „o problemă” ca Federaţia Rusă, „sau oricine altcineva”, să vină să viziteze baza de la Deveselu pentru a se convinge de realitatea afirmaţiilor făcute oficial, subliniind însă aspectul reciprocităţii cu privire la astfel de vizite.

Întrebat dacă este îngrijorat de solicitarea Federaţiei Ruse ca NATO să îşi retragă trupele din România, ministrul Afacerilor Externe a răspuns negativ. 

„Nu pot să spun că am fost îngrijorat pentru că România este stat aliat, membru al NATO, avem toate garanţiile de securitate care decurg din această calitate, NATO este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, suntem acoperiţi de clauza de apărare colectivă. Iată, aliaţi din NATO foarte importanţi vin în România cu trupe şi cu echipamente ca să ne sprijine”, a declarat Bogdan Aurescu, joi seară, la Digi 24.

El a subliniat că „solicitarea în sine referitoare la România şi Bulgaria nu se regăseşte explicit în propunerile Federaţiei Ruse din decembrie”.  

„Menţionarea explicită a României şi a Poloniei a fost făcută într-un context în care s-a răspuns la întrebare adresată purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe prin care se încerca o explicitare a acelor propuneri din decembrie şi noi am arătat foarte clar că o astfel de solicitare este inadmisibilă. Tot ce înseamnă trupe şi echipamente aliate pe flancul estic, inclusiv în România, fac parte ceea ce înseamnă din apărarea colectivă unde un stat terţ nu are cum să aibă un drept de veto sau nu poate să exprime o astfel de poziţionare. Oricum ceea ce va fi amplasat în România ca parte a acestui efort de consolidare a flancului estic reprezintă măsuri strict defensive”, a explicat Bogdan Aurescu.  

El a arătat că scutul de la Deveselu nu include rachete ofensive, ci interceptori care vizează posibile atacuri din afara Europei.  

„Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă, sau oricine altcineva, să vină să viziteze baza de la Deveselu şi să se convingă personal că acolo este nimic altceva decât ceea ce am spus noi, nu este niciun fel de ameninţare faţă de Federaţia Rusă. Dar există în acelaşi timp – şi aici cred că este o cerinţă absolut logică – există şi cerinţă de reciprocitate: dacă Federaţia Rusă este interesată să verifice ceea ce deja cred că ştie şi anume că această bază nu reprezintă în niciun caz o ameninţare, şi noi aliaţii, inclusiv România, avem dreptul să cerem să vizităm şi noi baze de rachete, de exemplu, amplasate pe teritoriul Federaţiei Ruse. Cred că este o cerere absolut normală”, a adăugat ministrul.

Ioana Pop

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.