fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SATU MAREAdministrația sătmăreană investește în educație: Noua dotare a Bibliotecii Județene din Satu...

Administrația sătmăreană investește în educație: Noua dotare a Bibliotecii Județene din Satu Mare

Publicat în

spot_img
spot_img

Începând de luni, 31 ianuarie, Biblioteca Județeană Satu Mare deschide un punct unic de furnizare a unor servicii pentru public.

Biblioteca Județeană Satu Mare își are acum adresa pe Strada Iuliu Maniu Nr. 2 din municipiul Satu Mare, în imobilul ce a fost achiziționat în luna august 2020 de către Consiliul Județean Satu Mare, cu sume alocate de Guvernul României, de la bugetul de stat, cu suma de aproape 12 milioane de lei. La data de 21 iulie 2021, prin Hotărârea Consiliului Județean Satu Mare Nr. 94/2021, imobilul a fost dat în administrarea Bibliotecii Județene Satu Mare.

Momentul inaugural este previzionat să se desfășoare în a doua jumătate a anului 2022.

Mai este nevoie de timp pentru a finaliza toate lucrările în noul sediu, inclusiv dotarea cu sisteme de rafturi fixe, moderne, cu polițe reglabile, proiectate la standardele actuale, în acord cu cerințele funcționale ale unei biblioteci publice de secol XXI, dar și cu alte obiecte de mobilier precum mese de birou, standuri expoziționale și de prezentare a diverselor categorii de publicații. Până atunci, colecțiile de bază și cele destinate împrumutului la domiciliu vor fi păstrate în cutii.

Secțiile ce deservesc publicul sătmărean se vor deschide etapizat, pe măsură ce vor fi dotate cu rafturi și vor fi întrunite toate condițiile legale de funcționare, aspect ce presupune obținerea, în prealabil, a mai multor avize din partea instituțiilor abilitate.

Dar până la momentul la care Biblioteca Județeană Satu Mare va fi redată în întregime comunității, bibliotecarii sătmăreni au organizat un punct unic de deservire a publicului, situat la parterul imobilului, cu acces direct din exterior, pe intrarea de pe colțul clădirii (Ștefan cel Mare colț cu Iuliu Maniu).

Prin intermediul acestui punct vor fi furnizate publicului sătmărean un minimum de servicii cum ar fi: înscrierea la bibliotecă, vizarea și eliberarea permiselor de intrare; acces la publicațiile periodice curente (presa locală și națională); acces la baza de date legislativă LexExpert; preluarea de la cititori a cărților împrumutate.

Pe măsură ce numărul cărților care se vor returna va fi unul considerabil, va fi funcțional și serviciul de împrumut.

În acest context, apelăm din nou la sprijinul comunității și îi rugăm cu stăruință pe sătmăreni ca începând de luni, 31 ianuarie, să returneze bibliotecii publicațiile împrumutate. Doar aceste publicații vor putea fi repuse în circuitul lecturii publice, cele mutate de la vechiul sediu sunt încă păstrate și depozitate în cutii, aspect ce face imposibil accesul bibliotecarilor și al publicului la aceste publicații.

La această dată sunt împrumutate un număr de aproape 7.000 de documente (cărți și alte publicații), din care peste 3.500 de la Secția de împrumut pentru copii, respectiv peste 3.400 de la Secția de împrumut pentru adulți. Majoritatea acestor împrumuturi au fost înregistrate în perioada campaniei derulate de Biblioteca Județeană Satu Mare (9–31 august), prin care sătmărenii au fost invitați să împrumute cât mai multe cărți, pentru a le returna apoi la noul sediu, sprijinindu-i astfel pe bibliotecari în efortul lor de mutare a colecțiilor dintr-un sediu într-altul.

Sperăm ca până la data de 14 februarie să se returneze cât mai multe din cărțile împrumutate și să marcăm așa cum se cuvine prima Zi Națională a Lecturii, instituită prin Legea 21/2022, oferind sătmărenilor acces la servicii de informare și lectură.

Punctul unic de deservire va funcționa în zilele lucrătoare ale săptămânii, în intervalul orar 0900–1600 și va fi asigurat de către un bibliotecar de la fiecare secție: Sala de lectură, Secția de împrumut pentru adulți, respectiv Secția de împrumut pentru copii. Ceilalți bibliotecari vor continua activitățile deja începute, cum ar fi adăugarea de noi înregistrări bibliografice la baza de date, constituirea evidențelor de gestiune a nou înființatei Secției multiculturale și organizarea depozitului de publicații periodice locale.

Accesul publicului la aceste servicii se va face cu respectarea tuturor măsurilor legale în vigoare pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, iar o sesiune de lectură în zonele special amenajate nu va depăși durata de 1 oră/zi pentru un cititor.

Andrei Buda

Articole recente

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

Rectorul UPET s-a înscris în PSD și candidează pentru Consiliul local Petroșani

Revenirea lui Sorin Radu în viața politică se întâmplă după mai bine de 4 ani în care rectorul a ales să se dedice în totalitate mediului academic

Mai multe articole de același fel

Amenda aplicată pentru inscripţia de pe statuia Kölcsey din Carei a fost anulată în primă instanţă

Primăria Carei a fost amendată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare, la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut, la două săptămâni după dezvelirea statuii poetului care a scris versurile imnului maghiar, pe motiv că pe monument se aflau numai inscripţii în limba maghiară

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive